Öde uteservering. Det är svårt att hitta medarbetare. Utmaningen är så stor att Anna Hartman på Grand Hotel Alingsås och hennes kollegor i branschen kan tvingas ha stängt vissa tider.
Öde uteservering. Det är svårt att hitta medarbetare. Utmaningen är så stor att Anna Hartman på Grand Hotel Alingsås och hennes kollegor i branschen kan tvingas ha stängt vissa tider. Bild: Stefan Karlsson

Bristen på personal hotar uteserveringarna

Nu är det strax midsommar och med det starten av högsäsongen för svensk besöksnäring.

ANNONS
|

Efter två år med pandemi ser jag fram emot att äntligen kunna välkomna gäster och skapa upplevelser utan att behöva tänka på begränsningar. Men det finns ett stort problem som riskerar att jag och mina kollegor inte kan leverera den upplevelse vi vill – och som du som gäst efterfrågar.

Det är svårt att hitta medarbetare. Utmaningen är så stor att jag kanske till och med tvingas ha stängt vissa tider eller dagar. På Arbetsförmedlingens hemsida ser jag att besöksnäringen i Västra Götalands län har 1 395 lediga jobb. Och då vet jag att det är en underskattning av behovet eftersom många inte besvärar sig med att annonsera där eftersom det inte ger något. Samtidigt finns 6 754 människor i länet som är inskrivna på Arbetsförmedlingen med utbildning och/eller erfarenhet från besöksnäringen. Den här situationen är omöjlig att förstå och den är dålig för människorna utan jobb, för mitt företag och extremt kostsamt för samhället.

ANNONS

För att jag och mina kollegor ska hitta medarbetare måste Arbetsförmedlingen göra mer för att matcha alla arbetslösa mot de jobb som vi nu skapar. Även om vissa jobb kräver yrkeskunskap har många låga krav på speciella yrkeskunskaper så det borde vara fullt möjligt för de flesta att ta jobben. Kraven på arbetslösa måste bli mer rimliga och det behöver bli mer lönsamt att jobba så att färre väljer att vara utan jobb.

På lite längre sikt behöver vi – jag, näringen och det offentliga – vässa utbildningarna. I Alingsås arbetar vi i branschen i tät samverka med Alströmergymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogram, bland annat genom en certifiering av utbildningen som drivs av Visita. Syftet är främst att vi bättre skall matcha utbudet mot besöksnäringens behov och att utbildningen ska bli mer modern. Här behöver också jag och mina kollegor bli ännu mer engagerande och erbjuda bättre praktikplatser.

Yrkesvux är viktigt för besöksnäringen. Bristyrken behöver prioriteras vid dimensionering och antalet utbildningsplatser behöver motsvara branschens behov. Alingsås borde satsa mer på just yrkesvuxutbilningar för arbetslösa.

Besöksnäringen är en fantastiskt rolig näring som jag drivit företag inom i väldigt många år. Men pandemin och restriktionerna satte käppar i hjulet. Nu finns dock möjligheten till en återstart, som kan skapa jobb och utveckling. Låt då inte en senfärdig Arbetsförmedling eller dåliga incitament bli ett nytt hinder.

Anna Hartman, Grand Hotel Alingsås

ANNONS