Herrljunga styrs kommande mandatperiod av S,V, L och C.
Herrljunga styrs kommande mandatperiod av S,V, L och C. Bild: Philip Mauritzson

Ett rött paket med gröna snören till de som bor i Herrljunga

Så befästes det nya vänsterstyret i Herrljunga kommun genom valet av ett socialdemokratiskt kommunalråd. Detta i en kommun som historiskt sett, förutom under 2013, huvudsakligen varit under borgerligt orienterad ledning.

ANNONS
|

Sett till partisympatier så har de renodlat vänsterorienterade partierna V och S efter valet 2022 stöd av 30 procent av Herrljungas befolkning och räknar man också in de senaste årens stödhjul L, så blir det totala stödet 34 procent vilket alla ser utgör en minoritet, men trots det kommer alltså Herrljunga under kommande fyra år att få en vänsterinriktning.

Fanns det då inte möjlighet till en annan utveckling? Bakgrunden är naturligtvis att C valde att ansluta till vänstersidan och därigenom skapa en bräcklig majoritet med endast ett mandats övervikt i fullmäktige. Är denna förflyttning då en konsekvens av att Centerns politiska synpunkter inte beaktats under senaste mandatperioden? Jag är av naturliga skäl inte insatt i varje enskild politisk fråga i Herrljunga men ser att Herrljunga under de senaste åren har nått goda resultat på många områden bland annat företagsklimat, ekonomi, landsbygdsutveckling och byggnation.

ANNONS

I mina ögon politik som i mångt och mycket också följt Centerns intentioner och mål. Vad gjorde då att C ändå blev ett stödparti på vänstersidan? Från distans så verkar det som att man inte kunde acceptera att en man i övre medelåldern från (M) blev kommunalråd i de förhandlingar som fördes efter valet. Men vad fick då C istället? Enligt min tolkning ett manligt kommunalråd i övre medelåldern som har ett tydligt vänsterperspektiv på tillvaron och också ett nära samarbete med det vänsterparti som C tydligt distanserat sig till på riksnivå. Vad gäller övriga presidieplatser så kan jag inte se att fördelningen blivit mer framgångsrikt i det nya sällskapet jämfört en borgerligt förankrad ledning.

Vilken politisk inriktning som det nya vänsterstyret kommer att ge vet vi tyvärr inte så mycket om eftersom det program som hittills presenterats i många delar är en gemensam inriktning som har stöd av många av partierna i fullmäktige. Hade det inte varit mer ärligt om C följt sin partiledares deklaration för väljarna inför valet och då tydligt talat om vilken ledning som man föredrar efter valet istället för att storma ut ur förhandlingsrummet och öppna upp för ett vänsterstyre i en landsbygds- och näringslivsorienterad kommun. Vi vet inte vad som blir resultatet av det röda paket med gröna snören som nu i juletid levereras till Herrljungas invånare, hur blir det t.ex. med snöröjningen på landsbygden eller det extra stöd som krävs för att landsbygdsskolorna skall upprätthålla samma undervisningskvalitet som i tätorterna?

För oss Kristdemokrater ser vi tillbaka på ett borgerligt samarbete som främjat Herrljungas utveckling och vår ambition är att tillsammans med M fortsätta att föra en politik i samma anda.

Ingemar Kihlström (KD), riksdagsledamot och kommunfullmäktigeledamot Herrljunga

LÄS MER:Palm (S) beklagar höjningen av VA-taxa i Herrljunga

LÄS MER:Så vill nya politiska styret få Herrljunga att lyfta

LÄS MER:Gunnar Andersson (M): Holgersson (C) bidrar till vänsterstyre i Herrljunga

ANNONS