Frihet, demokrati och mänskliga rättigheter - tre liberala honnörsord

Frihet och demokrati har varit överordnade frågor att driva alltsedan Liberalerna bildades. I den kampen vanns segrar både vad gäller demokratiska reformer som kvinnlig rösträtt samt tryck- och yttrandefrihetsreformer, religionsfrihet och fri handel. Biståndet lyftes till en enprocentnivå och mänskliga rättigheter blev en ledstjärna.

ANNONS
|

Många av oss har under lång tid tagit vår demokrati och frihet för given. Men i ljuset av senaste tidens händelser ser vi att ingenting längre kan tas för givet. Nu inser vi istället att det är viktigare än någonsin att stå upp för alla våra frihets och demokratireformer liksom FN-deklarationen kring Mänskliga rättigheter som antogs efter andra världskrigets slut.

”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De är utrustade med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av broderskap” . Citatet är hämtat från MR-deklarationens inledning.

I åratal har FN:s människorättskommitté kritiserat Ryssland för att inte respektera mänskliga rättigheter. Utan respons. I den brutala ockupationen och kriget i Ukraina ser vi vad människor är beredda att offra för att behålla sin frihet. De möts av urskillningslös ondska och brutalitet. En despot håller världen i sitt järngrepp när han uttalar sina hot om kärnvapen.

ANNONS

Mitt i det kompakta mörkret finns det oändligt mycket ljus, värme och medmänsklighet. Partier, kommuner och länder visar öppenhet och generositet. I skrivandet stund har Polen tagit emot 1,8 miljoner flyktingar på några veckor. Svenska kommuner har en beredskap att ta emot en ny våg av flyktingar.

Och vi ser hur volontärer bistår flyktingarna med de mest akuta behoven. Med mat, kläder, en bädd och med stor omsorg och värme. Otaliga hem har öppnats, mängder av lastbilar och bussar har körts till gränsen för leverans av förnödenheter, men också för att ta med sig flyktingar till tryggare länder och boenden. Många volontärer har dessutom erfarenhet från tidigare insatser när människor flydde för sina liv från Syrien, Irak eller Afghanistan.

Våra samhällen skulle både i fredstider som i orostider falla samman utan civilsamhället. Det utgör kittet i samhällsbygget. Det allra starkaste fundamentet uppstår ändå när det offentliga och civilsamhället samverkar. Med gemensamma krafter kan vi göra skillnad för många människor. Nu finns stora möjligheter till detta då behoven är gigantiska och viljan att hjälpa enorm.

Anita Brodén, vice ordf. i Liberalernas kommunförening

Andreas Idén, ordf. i Liberalernas kommunförening

Kristina Grapenholm, L, f.d ordf. i regionens Mänskliga Rättighetskommitté

ANNONS