Helgmys i Alingsås = hamburgare?

Har du inte bestämt helgmaten? Känner du dig trött efter arbetsveckan? Orkar du inte laga mat? Köp hem hamburgare från något av alla hamburgerställen som finns i Alingsås.

ANNONS
|

I likhet med många andra förundras jag över att Alingsås bytt profil, från mysiga café- och fikastaden till hamburgerstaden. Personligen känns det förstås lite häftigt att vistas i ”storstäder”, då jag är född och uppvuxen i Lilla Paris och numera bor i Lilla Hamburg!

Matvanorna har ändrats genom årens lopp. När jag var ung på 1970-talet var det lite lyxigt att äta en plankstek på lördagskvällen. Det var populärt att lägga en köttbit på en skärbrädeliknande träplanka, spritsa på mos och skiva upp några tomater och sen in i ugnen.

Andra givna helghöjdare var chili con carne och flygande Jakob. På 1970-talet gjorde också pizzorna sitt stora intåg. Min första pizza åt jag 1973/74 på nyöppnade Pizzeria Italia i Vänersborg. Det blev en Vesuvio. Jag tyckte inte det var särskilt gott att äta denna degklump, men har sedan dess ändrat mig! Pizza tillhör favoriträtterna och det blir ofta en på helgen. Hade nyligen en diskussion med några vänner om vad man ska dricka till pizza. De hävdade att det måste vara öl. Det är ju inte fel, men jag tycker även att ett glas rött vin passar bra. Minns för ett antal år sedan att en elev på en skola i Vårgårda var missnöjd med skolmaten och skrev att han ville att det skulle serveras mer svensk mat i skolan, till exempel spagetti och köttfärssås och pizza!

ANNONS

En maträtt som hängt med från 1970-talet är falukorv i ugn. Det är min specialitet, och helt ärligt den enda maträtt jag behärskar att laga. Till korven blir det egentillverkat mos! Någon lös och sladdrig falukorv kommer inte på frågan. Det ska vara en köttig ring, gärna med kötthalt på 70-85 procent. I de lagom stora snitten i korven lägger jag rejält med senap, ost och purjolök. Lite matfett i botten och in med korven i ugnen. Korven ska bli lite bränd, det gillar jag. Moset kryddar jag med salt, vit- och svartpeppar. Använder gärna en gammeldags stöt.

I övrigt aktar jag mig för att improvisera bland grytor och kastruller. När jag för många år sedan strimlade biff och gjorde en sojabaserad sås med diverse grönsaker i för att få till god kinamat föll det platt. Äldsta dottern tog en tugga, sprang i ilfart till sophinken, spottade ut och fräste, ”Det var det äckligaste jag ätit”. Bara att erkänna att det blev ett kulinariskt haveri!

Numera är tacos ett säkert kort. En, eller två räkmackor, överfulla med färska räkor, kokt ägg, tomat, gurka, sallad, majonnäs och citron är också en helgdelikatess. Räkmackan sköljs ned med öl eller kallt vitt vin!

LÄS MER:Nu öppnar ett nytt hamburgerhak i Alingsås

LÄS MER:Luckan öppen för Alingsås nya hamburgerhak

LÄS MER:Då öppnar hamburgerkedjan i Alingsås: ”Riktig street food”

ANNONS