Herrljungas ledande politiker anser inte att ambulansen är mer hotad i ett samarbete med Räddningstjänst Stor-Göteborg, än med någon annan samarbetspartner.
Herrljungas ledande politiker anser inte att ambulansen är mer hotad i ett samarbete med Räddningstjänst Stor-Göteborg, än med någon annan samarbetspartner. Bild: Hjalmar Östberg

Inget beslut fattat om räddningstjänsten i Herrljunga!

Svar på insändaren, ”Oro kring Ambulansen i Herrljunga”. Att svara på anonyma insändare hör inte till vanligheterna att vi gör, ser oss dock här tvingade att göra ett undantag.

ANNONS

Att ett samarbete eller ett eventuellt förbund med RSG (Räddningstjänst Stor-Göteborg) skulle kunna äventyra ambulansen i Herrljunga mer än något annat samarbete eller förbund har inte identifierats. Den kopplingen hänger inte ihop.

Kommunen är fastighetsägare och hyr ut lokaler till Västra Götalandsregionen för ambulans och dess personal. Lokalerna är nyrenoverade och anpassade just för detta ändamål. Om regionen av någon anledning skulle säga upp avtalet med kommunen vet vi inget om, men det är i nuläget inte aktuellt. Räddningstjänsten i Herrljunga har bra utrustning och en god fordonsflotta och det är inte troligt att behovet av utrymme kommer att öka. I en direkt fråga till RSG om just detta så tycker de att det är en utmärkt lösning så som vi har det i dag.

ANNONS

Vi bedömer att faran inte är större i ett samarbete med RSG, än med någon annan samarbetspartner.

Man får lätt känslan av att insändarskribenten är motståndare till ett förbund eller med någon förändring över huvud taget. Det är lätt att piska upp en oro för något som vi alla upplever som oerhört viktigt, ”närheten till ambulansen”. Självklart är det lätt att lyckas med att spela på människors oro, och det är mycket olyckligt när vi befinner oss i ett skede då vi vet att MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) granskar kommunernas möjligheter att klara upp större händelser. En fokusering har gjorts sedan de stora skogsbränderna 2018. Om inte kommunerna själva reagerar och ser över sin räddningstjänst, kan följderna bli att MSB gör en förändring som vi inte kommunalt kan påverka i så stor utsträckning.

Att ambulansen är stationerad i Herrljunga är precis som insändarskribenten skriver en mycket viktig och värdefull samhällsservice. Vi är både glada och tacksamma att Västra Götalandsregionen ser det som en strategisk plats att vara stationerad just här. Det finns inga garantier för ambulansens fortsatta lokalisering men som kommunalpolitiker kommer vi kämpa för att ambulansen även i framtiden skall vara placerad i Herrljunga. I det fallet finns den en total politisk enighet.

Vi vill förtydliga att ännu är inget beslut fattat kring medlemskap i ett förbund eller samverkan på annat sätt. Vi utforskar nu brett vad som är den bästa lösningen för Herrljunga kommun. För att klara det måste vi ha samverkan. Det ligger då nära till hands att ingå i något förbund för att klara uppdraget utifrån lagkraven. Något som insändarskribenten säkerligen är medveten om.

Gunnar Andersson (M) , kommunstyrelsens ordf.

Emma Blomdahl (C), kommunstyrelsens 1. v. ordf.

Mats Palm (S), kommunstyrelsens 2. v.ordf.

LÄS MER:Nedräkning för ambulansen i Herrljunga om RSG tar över?

LÄS MER:Väntetiden på ambulans har ökat – hör invånarnas erfarenheter

LÄS MER:Har Herrljungas politiker drabbats av hybris?

ANNONS