Insändare: Höjda patientavgifter ger en mer ojämlik diabetesvård

Det är angeläget att de regionala beslutsfattarna snarast gör en uppföljning och utvärderar vilka konsekvenserna av de höjda patientavgifterna har blivit för patienterna, skriver Kent Olaisson, ordförande Diabetesföreningen Västra Götaland.

ANNONS

Till följd av bristande ekonomiska möjligheter har var sjunde medlem i Svenska Diabetesförbundet antingen avstått, eller övervägt att avstå från vårdinsatser under förra året. Samtidigt har patientavgifterna för besök i primärvården 2024 höjts med 100 kronor vilket riskerar hälsan för många av de runt 90 000 personer som lever med diabetes i Västra Götaland.

I en ny medlemsenkät från Svenska Diabetesförbundet ser vi nu att cirka var tionde i länet 2023 har antingen avstått från vårdinsatser, eller övervägt att göra det eftersom de inte kunna betala. Diabetes är en kronisk sjukdom där regelbundna kontroller är en förutsättning för inte att utveckla allvarliga komplikationer. Detta är därför djupt bekymmersamma siffror.

ANNONS

Redan 2022 hade 15 procent medlemmarna i Svenska Diabetesförbundet svårt att klara kostnaderna kopplade till sin diabetes. Fyra av tio i denna grupp hade som en konsekvens av detta avstått från vårdinsatser härunder läkarbesök. Samtidigt såg vi i Diabetesbarometern 2023 indikationer på att en växande grupp inte träffar vården regelbundet. Bland personer med diabetes typ 2 var det en av tre som inte hade träffat sin diabetesläkare under det senaste året.

I detta läge fördubblas patientavgiften för att gå till vårdcentralen, där de allra flesta av de runt 500 000 personer med diabetes typ 2 i Sverige vistas, i Västra Götaland. I stället för 100 kronor kostar det nu 200 kronor. Vi förstår att det är kärva tider. Men avstår personer med diabetes som har små ekonomiska marginaler från att gå på sina kontroller ökar risken för ohälsa avsevärt. Detta är inte vård efter behov och bidrar till den i förväg ojämlika vården.

Cirka 70 procent av diabetesvårdens budget går idag till att behandla komplikationer. Vi ser en stor risk att regionens agerande – utöver försämrad hälsa och ökad lidande för den enskilda individen som lever med diabetes – blir kraftigt ökade kostnader i Västra Götaland för behandling av allvarliga diabeteskomplikationer framöver.

Vi anser därför att det är angeläget att de regionala beslutsfattarna snarast gör en uppföljning och utvärderar vilka konsekvenserna av de höjda patientavgifterna har blivit för patienterna.

Beroende på resultaten i utvärderingen bör det vid behov genomföras åtgärder i regionen som säkerställer att inga personer låter bli att gå till sin vårdcentral till följd av ekonomi. Det bör även övervägas att sänka avgifterna igen inför 2025.

Kent Olaisson, ordförande Diabetesföreningen Västra Götaland

ANNONS