Replik: Att leva undangömd i ett parallellsamhälle ger ingen trygghet

Att veta vem som finns innanför våra gränser är en del i arbetet med att skapa den säkerhet som Sveriges invånare är värda, skriver Ingemar Kihlström (KD) och Carin Martinsson (KD) i en replik.

ANNONS
|

Svar till ”Skolan ska inte göra skillnad på barn och barn”, 28/8.

I en insändare i AT kritiserar ett antal centerpartistiska företrädare att regeringen nu startar en utredning för att undersöka hur man kan utöka informationsutbytet mellan olika myndigheter för att de utvisningsbeslut som fattats verkligen verkställs, det vill säga att Sverige har större kontroll över vilka som vistats i Sverige. Debattartikeln från C berör inte i någon del det faktum att ett stort antal människor idag vistas och lever olagligt i Sverige, så man kan fråga sig hur man ser på detta faktum.

I vårt Sverige skall ett Ja vara ett Ja och ett Nej ett Nej, och att leva undangömd i ett parallellsamhälle ger ingen trygghet eller långsiktighet oavsett om man är barn eller vuxen, snarare utsätts man då för stor risk att utnyttjas på olika sätt.

ANNONS

Vi tycker det är en smula oärligt av C att gå ut och säga att man ska ”rösta nej till regeringens anmälningsplikt.” Dessutom utan att presentera ett alternativt förslag för att säkerställa vem som finns i Sverige.

I andra delar av landet försöker man skrämma människor med debattartiklar där man kallar det angiverilag. Fakta är att det inte finns något förslag till varken anmälningsplikt eller någon lag framme för beslut, det som finns är ett direktiv för en utredning som skall se hur informationsutbytet kan utökas, dock med inriktningen att förslag på relevanta undantag skall föreslås. Utredningen skall också ta hänsyn till internationella överenskommelser som skall säkerställa både barns och vuxnas rättigheter. Allt enligt den inriktning som Tidöavtalet pekat ut. Utredningens förslag kommer om ett år och sedan skall dessa förslag malas genom en politisk process i både regering och riksdag.

Så låt oss lugna ner oss med att ha förutbestämda åsikter tills det verkligen finns något konkret att ha en åsikt om. Den regering som vi har i Sverige idag har en majoritet av väljarna bakom sig och hanterar denna fråga likt övriga med stor respekt för både barnens behov men också det behov av ytterligare åtgärder som behöver genomföras för att veta vem som vistas i vårt land. Att veta vem som finns innanför våra gränser är en del i arbetet med att skapa den säkerhet som Sveriges invånare är värda.

Ingemar Kihlström (KD)

Migrationspolitisk talesperson

Riksdagsledamot Herrljunga

Carin Martinsson (M)

V. ordf bildningsnämnden

Herrljunga

LÄS MER:Skolan ska inte göra skillnad på barn och barn

LÄS MER:Folkhögskolan – en nyckel för framtidens kompetensförsörjning

ANNONS