Kristdemokraterna anser att kriminella som attackerar blåljuspersonal måste få hårdare straff.
Kristdemokraterna anser att kriminella som attackerar blåljuspersonal måste få hårdare straff. Bild: Stefan Bennhage

Våld mot blåljuspersonal är ett moraliskt förfall

Den grova brottsligheten har eskalerat. När våldet även drabbar blåljuspersonal och anställda inom vården visar det på ett enormt moraliskt förfall. Men dessvärre har vi hamnat där.

ANNONS

Bomber och stenkastning. Hot och våld. Spottloskor. Personal inom polis, brandkår och ambulans får utstå oerhört många obegripliga påhopp.

När ambulanspersonal i Södertälje tvingades stanna för att öppna en vägbom fick de frätskador på händerna. Det rörde sig sannolikt om ett attentat mot sjukvårdspersonalen i form av en syraattack.

För de kriminella har spärrar släppt. Därför måste insatserna som görs för att bekämpa våldet bli tuffare. Straffet för att inneha vapen och bomber måste öka betydligt. Den som befattar sig med sådant förtjänar inte att röra sig fritt i samhället på mycket länge. Samma sak bör gälla den som kastar sten på polisbilar eller ambulanser.

ANNONS

Den allvarliga utvecklingen innebär att polis måste eskortera ambulanser in i vissa farliga områden, efter begäran från ambulansfacket. Det innebär att antal poliser måste bli fler.

KD vill ha en särskild lönesatsning för att höja polisers löner. Regeringen tog tyvärr bort den satsning på just detta som gjordes i den KD/M-budget som vi fick igenom riksdagen för två år sedan.

Möjligheterna för att porta våldsamma individer som stökar på våra sjukhus måste bli större. De stör vården och tar resurser som kan gå till att rädda liv. Beter man sig inte ska man kunna portas. Vidare behöver vitala samhällsfunktioner så som socialkontor, kommunhus och rättegångssalar fredas från våld och stök. Kriminella sätter i system att attackera dessa verksamheter för att försvåra deras arbete och de måste få hårdare straff.

De som lockar unga till kriminalitet ska kunna straffas. Därtill vill KD ta helt ta bort straffrabatten för den som är över 18 och kraftigt minskas för den mellan 15 och 18 år. De som tidigt begår allvarliga brott behöver mötas av rejäla konsekvenser.

Så kan vi börja upprätta tryggheten i samhället igen, både för medborgarna och för alla de som jobbar i samhällsvitala funktioner.

Andreas Carlson (KD), rättspolitisk talesperson och vice ordförande i justitieutskottet

Ingemar Kihlström (KD), riksdagsledamot Sjuhärad och ledamot justitieutskottet

ANNONS