Vart tog klimatfrågan vägen?

Ibland drabbas man av onda aningar. De kommer krypande och visar sig strax bli besannade.

ANNONS

Just detta har hänt i årets valrörelse på ett sätt vi inte trodde var möjligt. Klimatfrågan har skuffats långt ner på agendan och debatteras knappast alls. Det är häpnadsväckande och stötande.

I måndags, 25/8, publicerades en debattartikel i Aftonbladet som nästan 2000 forskare, professorer med flera skrivit under. Vi delar deras raseri. De skriver: “Vi ser hur en majoritet av våra politiska partier överger klimatpolitiken och istället föreslår eller genomför politik som går stick i stäv med Parisavtalet och Sveriges klimat och miljömål.”

Politikerna delar ut pengar för att kompensera hög elförbrukning, vill sänka bensinskatten, planerar motorvägar, minskar anslagen till naturvård. Kärnkraften förs fram som en mirakelkur och en utbyggnad kommer låta oss fortsätta leva våra liv som om inget hänt.

ANNONS

Men något har hänt och händer. Förbrukningen av fossil energi skapar koldioxid, temperaturen stiger med bränder och torra floder som följd. Antalet djur på planeten har de sista 50 åren halverats och många fiskbestånd är nära kollaps. Vår konsumtion skenar och naturresurserna förbrukas i allt högre takt. Om detta borde politikerna tala. Diskussionen borde handla om en genomgripande omställning av hela samhället. Debatten borde handla om vilka nya möjligheter till ett gott liv vi ser när vi måste avstå från sådant vi kommit att betrakta som självklarheter. Om detta pratas det inte i årets valrörelse.

Vid den stora FN-konferensen i Stockholm i somras sa generalsekreteraren António Guterres: “ Vi måste stoppa vårt meningslösa och suicidala krig mot naturen. Vi vet vad vi behöver göra och vi har allt fler verktyg att göra det, men vi saknar fortfarande ledarskap och samarbete.” Tänk på detta när du besöker vallokalen på söndag.

Så vad ska man då rösta på i Alingsås? Rösta på det parti som lovar installera solceller på alla kommunala skolors tak, som satsar på kollektivtrafiken, ökar turerna och sänker priset. Som kräver närproducerat och fossilfritt i sina upphandlingar. Som inrättar flera naturskyddade områden. Som tar sina utlovade naturvårdsplaner på allvar och upprättar en potent klimatplan snarast. Som driver kampanjer för att spara energi och håller jordbruksmark ren från bebyggelse. Som uppmuntrar sina medarbetare att jobba deltid för att minska konsumtionen och öka självhushållningen.

En politik med riktning mot en hoppfull framtid.

Naturskyddsföreningens styrelse i Alingsås, genom Mats Andersson, ordförande

ANNONS