2019 års tomtetavla avtäckt i Alingsås konsthall

Sedan 1996 har Göteborgs-Posten bjudit in en konstnär att skapa ett verk på temat tomten. I dag avtäcktes årets verk, som konstnärsduon Sarah Cooper och Nina Gorfer står bakom, i Alingsås konsthall.

ANNONS
|

– Jag är tomte- och julfreak och tyckte vi skulle ha ordentligt med jul i GP, säger Peter Hjörne, tidigare chefredaktör på Göteborgs-Posten och initiativtagare till att låta ett verk på temat tomten presenteras i tidningen inför jul.

– Eftersom jag också är konstintresserad tyckte jag det var lämpligt att låta tomten tolkas av svenska samtidskonstnärer, fortsätter han.

Kända namn

Första konstnär att skapa ett tomteverk var Ernst Billgren och därefter har konstnärer som Nina Bondesson, Lasse Åberg, Charlotte Gyllenhammar, Karin Broos och Max Book fått uppdraget. Även Jan Bergerlind, som just nu ställer ut sin tomtekonst på Alingsås konsthall, har medverkat.

ANNONS

I år är det alltså konstnärsduon Sarah Cooper och Nina Gorfer som tolkat tomten på sitt sätt. Sarah Cooper fanns med under lördagens avtäckning av verket.

– Jul är något som för barn, och även för oss andra, är magiskt. Men vi har också tänkt på julen som bedrägeri, säger Cooper, om hennes och Gorfers verk.

Något extra under jubileet

Hjörne framhåller Cooper och Gorfer som ”ett fantastiskt spännande och intressant konstnärspar”

– Det finns så många i bottnar i deras verk. Det är bara bingo!

Nästa år fyller tomtekonsten i GP 25 år. Hjörne utlovar något extra under jubileet.

– Vi kommer att ha någonting där vi visar samtliga verk, tillsammans med det årets, säger han.

ANNONS