Bild: Bosse Åström/Privat

Hedström: ”Mycket smitta mellan personalen”

Ett intensivt arbete med smittspårning sker nu inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter. Detta efter att ett omkring 25 personer i personalen, samt tio brukare i hemtjänsten, konstaterats vara smittade av covid-19.

ANNONS

LÄS MER:Kommunals ordförande bjuder in Pamp (M) på studiebesök

I lördagens AT kunde vi berätta om sex fall av covid-19 på en avdelning på demensboendet Ginstgården, som drivs av Bräcke diakoni. Alingsås kommun har, sedan pandemi kom i våras, endast haft ett enda fall bland brukarna på sina särskilda boenden. Men just nu är det tio stycken konstaterade fall av covid-19-sjuka bland brukarna i hemtjänsten och ett antal bland personal, inom hemtjänsten och särskilt boende.

– I fredags hade vi 26 pågående smittspårningar och i en av dessa ingick över 50 personer, säger Anita Hedström, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Hedström konstaterar att smittspridning, mellan personalen, är omfattande.

– Det är klart att man äter lunch ihop. Även om man tar pandemin på allvar är det lätt att tappa bort sig när man inte är i vårdnära arbete.

ANNONS

Smittspårningen omfattar både personal och brukare. För att kunna genomföra detta har bland annat en extra sjuksköterska och en administratör fått hjälpa till med detta arbete. Enligt Hedström är flera andra personer på förvaltningen också inblandade i arbetet.

– De får lägga sina arbetsuppgifter åt sidan och göra detta istället. För det är det vår viktigaste uppgift just nu.

Får ni tag på vikarier?

– Än så länge, ja. Det har känts ganska så bra. Men hur det är om en vecka är jättesvårt att säga nu. Det vi kan hoppas på är att vi kommer upp på en platå och att det sedan lugnar sig.

Ser du det som aktuellt med ett lokalt besöksförbud?

– Inte just nu. För blir det ett besöksförbud kommer ändå de närmast anhöriga få komma på besök. Däremot, när vi har smittspårningar på en avdelning, så vill vi inte ha något besök alls.

Varför skulle anhöriga få komma när det är besöksförbud?

– Det står i Folkhälsomyndighetens riktlinjer att man ska vara generös mot de anhöriga. Och ska man vara generös blir det svårt att säga nej. Så skillnaden kommer att bli minimal mot hur det är nu.

LÄS MER:Inte aktuellt med besöksförbud på äldreboenden – just nu

LÄS MER:Förvaltningschef efterlyser bättring vid anhörigbesök

LÄS MER:Inga svar på hur effektiviseringen ska gå till

ANNONS