Klassisk fastighet ska få nytt bruk

Förlossningshem, yrkesskola, musikskola, förskola, ungdomsmottagning och boende. Nu säljs en av Sörhagas mest klassiska fastigheter, Alingsås Tjädern 3.

ANNONS
|

LÄS MER:Här vill kommunen bygga Stadsskogens vackraste hus

Den är vacker som den är, fastigheten Alingsås Tjädern 3, men faktum är att arkitekten nog tänkt sig ett mer sirligt tak, att döma av originalritningarna.

– Ja, den var ritad 1911 i romantisk stil, men sedan ritades den om 1913 mer i jugend. Det var så den byggdes, berättar Anton Nilsson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Byggnaden är ritad av stadsarkitekt S.E. Bengtsson och uppförd av byggmästare A. Nilsson. Den var troligen ursprungligen ett enbostadshus men har genom åren haft allmännyttig roll i Alingsås såsom Otterborgs förlossningshem, yrkesskola, skola, musikskola, förskola, ungdomsmottagning och boende.

I de ursprungliga ritningarna från 1911 gick taket i mer romantisk stil.
I de ursprungliga ritningarna från 1911 gick taket i mer romantisk stil. Bild: Svensk Fastighetsförmedling

– Det är fantastiskt kul att få vara med och ta sig an den här anrika fastigheten. Jag har velat förmedla en historisk bild av fastigheten, men det har inte varit så lätt att hitta information, säger Anton Nilsson som hört sig för bland alingsåsarna på Facebook.

ANNONS

Det är Fabs som äger fastigheten, som enligt detaljplanen ska fungera som en tvåplansvilla. Man kan tänka sig flera bostäder och kontor här, men köpare kan räkna med att få gå varsamt fram vid renovering. Fastigheten mäter 767 kvadratmeter bruksarea.

– Listverk är i stort sett kvar i original. Den kommer inte vara svårsåld, och det beror på storleken, att den ligger centralt och att den är vacker, säger Anton Nilsson.

LÄS MER:Alingsåsidealet som ska sätta kommunen på kartan

ANNONS