Ännu mer norrsken över AT-land: ”Spektakulär”

Fotade du norrsken de senaste tre nätterna? Skicka gärna dina bilder till oss så publicerar vi dessa i bildspelet ovan!
– Ikväll väntas antagligen en upplevelse som är mycket större än gårdagens, sade norrskensfantasten Jonas Holmström om måndagskvällens prognos – och han hade rätt.

ANNONS
|

Mejla oss dina norrskensbilder på redaktionen@alingsastidning.se

Filmen togs av göteborgaren Ali Merikhi vid Bergsjödals strand i Alingsås under måndagsnatten.När han hörde att norrsken även väntades under måndagskvällen tog han tåget till Alingsås.

– Jag tog denna timelapse igår kväll (27 februari) vid Bergsjödalsstranden i Alingsås, skriver han i ett mejl.

–Jag visste att Bergsjödals strand har fantastisk utsikt norrut, och filmen är resultatet. Det var första gången jag såg det berömda norrskenet och det var fantastiskt och oförglömligt! säger Ali Merikhi.

Filmen togs av Jonas Holmström, som är före detta Vårgårdabo och numera hemmahörande i Essunga.

– Detta är helt magiskt, nästbästa norrskenet jag sett. Men alla norrsken är olika och jag tycker att detta var otrolig vackert, man såg ju den röda färgen tydligt med bara ögat, säger Jonas Holmström.

ANNONS

På hans gård i Fåglum brukar han kunna lämna kameran på sin altan, med vy över hästhagar och skogen, och som alltid, riktad mot norr. Förutsättningarna där hemma beskriver han som perfekta. Det finns inga städer i närheten, vars upplysta gator skapar ljusföroreningar mot himmel-fenomenet. Gården ligger på en liten höjd, vilket ger längre vyer.

Solens aktivitet håller på att förändras

Polarljus uppstår när elektriskt laddade partiklar, alltså elektroner och protoner, från solen förflyttas med solvinden till jordens atmosfär. Där kolliderar de med gaspartiklar och förser dem med extra energi. Allt detta händer på omkring 90–130 kilometers höjd.

Gaspartiklarna sprider sig sedan ut i dramatiska formationer, vilka vi kan se som dansande norrsken.

Rött norrsken är betydligt mer sällsynt

Att polarljuset nu skådats på många platser i våra trakter beror på att solens aktivitet håller på att förändras. Medan det varit mer lugnt det senaste decenniet, befinner sig solen nu nära ett solmaximum, vilket händer när solen är som mest aktiv och producerar många solfläckar, vilket i sin tur förväntas nå sin topp 2025. Kommande år kommer alltså skapa stora chanser för fantastiska norrsken på våra breddgrader.

– Norrsken är ju vanligast grönt till gult i färgen, så blir det när norrskenet uppstår närmare jordens yta. Rött norrsken är på omkring 200 kilometers höjd, och betydligt mer sällsynt, men jag har sett det några gånger. Sedan håller ljuset sällan samma båge en längre tid, utan ändrar ständigt sin skepnad, sade Jonas Holmström till AT i en tidigare intervju.

Jonas tipsar – ”Att hitta norrsken”

• Titta mot norr.

• Du kan leta av himlen och titta genom din mobilkamera - ibland syns norrskenet lättare då.

• För att kunna se norrskenet måste himlen vara mörk och molnfri.

• Månljuset påverkar synligheten om polarskenet är svagt och starkt månljus gör det svårare att se skenet eller döljer det helt.

Facebooksidan Norrsken

Enklaste sättet att få koll på när det finns chanser för norrsken på våra breddgrader är att följa Facebooksidan Norrsken.

Sidan uppdateras regelbundet med prognoser och om det finns goda chanser för norrsken instruerar sidans grundare Calle om när det är dags att förbereda sig för att gå ut.

En mer lokal sida är Norrsken i Västra Götaland där man kan ta del av andras observationer, tips och trix eller bra platser för att observera norrskenet.

Att tolka prognoser:

För att få en bra norrsken-prognos kan du använda data från NASA och Svenska Institutet för rymdfysik.

En enkel app att följa är appen Aurora alert som visar generell data.

KP index är ett snittindex om sol-datan de senaste tre timmarna. Värdet går från 0>9+. Fem och högre betyder geomagnetisk storm och ger goda förutsättningar för norrsken.

Appen SpaceWeatherLive hämtar data direkt från NASA och deras satelliter som mäter rymdvädret innan det träffar jorden. I appen får man mer avancerad data som ger de med ett tränat öga möjligheten att i flera fall med 40-60 minuters försprång hitta norrsken. I appen kan man även följa solens aktivitet som ligger till grund för prognoserna för potentiellt norrsken hos oss.

Jonas tipsar: ”Tänk på att..”

• Ta med dig en pannlampa, gärna en med rött sken som skonar dina ögon från att bli bländade. Det tar upp till 15 minuter att helt ställa om till optimalt mörkerseende.

• Ta med dig ett sittunderlag du kan ställa dig på för att hålla fötterna varma.

• Ta med dig något varmt att dricka.

• Kläder efter väder.

• Håll mobilen nära kroppen för att spara på dess batteri.

• Leta upp ett mörkt ställe med fri sikt mot norr.

• Hur vet jag vart norr är? Alla mobiler är idag utrustade med inbyggd kompass.

• Ha tålamod! Det kan ta tid innan den grön/gråa dimma inom loppet av några minuter blir ett hav av dansande pelare som tydligt syns för ögonen även på våra breddgrader.

Jonas tipsar: ”Att fota norrsken”

Bland det viktigaste är att hålla kameran stilla, använd stativ.

Om din kamera har manuella inställningar för exponeringstid så prova först med 5-30 sekunders exponeringstid.

Ställ in kameran på ISO 800 eller högre. Med de nyare kamerorna kan du ställa in ISO högre utan att det blir för mycket brus i bilden. Öppna bländaren så vid som möjligt, mellan f2.0 och 4.0. En vidöppen bländare möjliggör att mer ljus når sensorn per sekund.

Exponeringstiden varierar beroende på dina ISO- och bländarinställningar samt hur starkt norrskenet är. Ett enkelt tips är att ta en bild, utvärdera den på LCD-skärmen eller histogrammet och göra justeringar därifrån. Om bilden verkar för mörk, öka exponeringstiden. Exponeringstiden kan vara var som helst mellan 1–30 sekunder, är norrskenet riktigt starkt så var inte rädd att prova korta exponeringstider 1–5 sekunder med högre ISO för att få med detaljerna.

Titta in reportaget då AT följde med norrskensfantasten den sjunde december 2022.

LÄS MER:Kolla in mäktiga Norrskensbilder

ANNONS