Noltorpsgården är ett av de äldreboenden i Alingsås som har konstaterade fall av covid-19. Sedan i måndags ska all omsorgspersonal använda både munskydd och visir.
Noltorpsgården är ett av de äldreboenden i Alingsås som har konstaterade fall av covid-19. Sedan i måndags ska all omsorgspersonal använda både munskydd och visir. Bild: Filip Landqvist

Smitta på fyra äldreboenden – nu måste personalen ha både munskydd och visir

Coronasmittan finns nu på fyra enheter inom Alingsås äldreomsorg och personalläget är ansträngt. För att få stopp på smittan ska personalen nu ha både visir och munskydd i allt patientnära arbete. Det gäller även i situationer då personal riskerar att kommer nära varandra.

ANNONS
|

LÄS MER:Smittskyddsläkaren: Använd munskydd när du inte kan hålla avstånd

Som AT skrev om i förra veckan stängdes alla personalkök inom omsorgen ner för att få stopp på smittspridningen mellan personal. Efter samtal med facket togs beslutet tillbaka och man valde istället att smittsäkra köken och därefter öppna dem igen.

– Nu har vi röjt upp fikarummen. Många stolar har tagits bort och bord har dragits isär så att det blir tydligt att man ska hålla avstånd. Vi har också hittat fler lokaler att äta lunch i, säger Anita Hedström, vård- och omsorgschef.

I förra veckan konstaterades de första fallen av covid-19 bland boende inom äldreomsorgen i Alingsås som länge lyckats hålla smittan borta. Det handlade då om ett fall på Noltorpsgården och fyra på Kaptenen. Nu finns även några fall på korttidsenheterna på Brunnsgården och Kvarnbacken.

ANNONS

LÄS MER:Kommunen backar – köken ska öppnas efter smittsäkring

LÄS MER:Flera coronafall bland brukare på äldreboenden

I de fallen kan det röra sig om personer som varit inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19 men inte är tillräckligt friska för att skickas hem. De behöver med andra ord inte ha smittats på boendet.

Anita Hedström beskriver personalsituationen inom äldreomsorgen som ansträngd. En del anställda har konstaterad covid-19 medan andra är hemma med milda förkylningssymptom.

– På vissa enheter är det ett väldigt stort bortfall medan andra har klarat sig bättre. Än så länge finns det vikarier att sätta in, säger Anita Hedström.

Trots det ansträngda personalläget räknar vård- och omsorgschefen Anita Hedström med att personalen ska kunna få ut sin ledighet i jul.
Trots det ansträngda personalläget räknar vård- och omsorgschefen Anita Hedström med att personalen ska kunna få ut sin ledighet i jul. Bild: Pressbild

Om inte läget förvärras betydligt räknar hon med att de anställda som vill ta ut semester under julhelgerna ska kunna göra det.

– Planen är att de ska få vara lediga i jul och det ser ut som att de ska kunna vara det, men vi får se hur det ser ut i nästa vecka. Det handlar ju inte om några långa semestrar som under sommaren, men det är klart att många vill ha lite ledigt i jul. Det hoppas jag att vi ska kunna ge dem, säger Anita Hedström.

Förutom att personalutrymmena har gåtts igenom för att minska risken för smitta mellan personal har man nu även beslutat att personalen ska använda både munskydd och visir i samband med allt patientnära arbete.

Munskydd och visir ska även användas i situationer då personal har svårt att hålla avstånd till varandra. De nya rutinerna infördes i måndags.

LÄS MER:Ny stor ökning av coronapatienter på sjukhusen i Västra Götaland

LÄS MER:Larmet från lasarettet: ”Otroligt ansträngt”

LÄS MER:Inomhusmiljön på Brunnsgården ska åtgärdas

ANNONS