86-åriga Lars tårar för Ukrainas befolkning – vill öppna upp sitt hem

Lars Eliasson, 86 år gammal, bor ensam i ett stort hus i Stora Mellby. Han vill öppna upp sitt hem för ukrainska flyktingar och saknar ett engagemang från Alingsås kommun.

ANNONS
|

– Jag har bott ensam här i 22 år nu sedan min fru Ingrid dog. Jag närmar mig ålderns höst och känner att jag vill göra en insats, säger Lars med darr på rösten.

Alingsås kommun har tidigare meddelat att man arbetar hårt med att få fram sovplatser till människor som flyr krigets Ukraina. Men något projekt för kommuninvånare som vill öppna upp sina hem och ta emot människor i nöd finns ännu inte. Det saknar Lars Eliasson i Stora Mellby.

– Det går ju att ta egna initiativ, man behöver inte rätta in sig efter vad Migrationsverket säger. Det går väl att jobba även på egen hand, säger han.

ANNONS

Lars bor ensam i ett hus på över 200 kvadratmeter i ett villaområde i Stora Mellby. Om det blir aktuellt så kan han ta emot flyktingar redan i morgon om så skulle krävas.

– De kan komma på en gång. Jag har rum som står tomma, det finns sängkläder och jag har mat i frysen, säger han.

– Två familjer kan jag ta emot. Det får inte bli för trångt heller. Det ska inte vara något uppsamlingsläger utan de ska ha ett så normalt liv som möjligt.

Lars Eliasson blir väldigt känslosam när han talar om situationen i Ukraina.
Lars Eliasson blir väldigt känslosam när han talar om situationen i Ukraina. Bild: Filip Landqvist

När Lars talar om befolkningens situation i Ukraina blir han snabbt märkbart tagen. Ögonen fylls med tårar och han har svårt att få fram orden.

– Det är fruktansvärt. Det är ett övergrepp. Jag fattar inte hur han (Putin) tänker, säger Lars och håller händerna framför ansiktet.

– Jag är humanist. Jag lider så av att se de här människorna springa för sina liv.

I måndags var Lars i rådhuset i Alingsås för att prata med kommunen och berätta att han och hans hus fanns till förfogande. Responsen beskriver han som ljummen eller obefintlig.

– De sa att Migrationsverket måste underrättas och hit och dit. Men jag tänker att om jag visar upp svart på vitt vad som går att ordna så kanske det kan sätta lite fart på kommunen.

– Men även hos privatpersoner i Alingsås som ser att det går och kanske kan tänka sig att öppna upp sitt hem om man har möjlighet – som jag har.

Lars har tidigare i livet varit en framgångsrik företagare och bland annat drivit flera företag i restaurangbranschen. Han har också varit en framstående tennisspelare och var med i den absoluta världseliten som veteran.

LÄS MER:Kommunen väntar fortfarande – nu 200 lediga platser

ANNONS