Allt fler tjejer vill bli jägare: ”Väldigt kul att skjuta”

Allt fler kvinnor tar jägarexamen. Spänningen och gemenskapen ute i skogen lockar. Eller helt enkelt bara lusten att få skjuta med ett gevär.
– Jag tycker att det är väldigt kul att skjuta. Sedan behöver det inte vara på ett djur, säger blivande jägaren Malin Zetterqvist.

ANNONS
|

Hon är en av tio tjejer som just nu håller på att ta jägarexamen hos Magra Jaktvårdsförening. Bara fyra av kursdeltagarna är killar. Aldrig tidigare i föreningens historia har så stor andel av de blivande jägarna varit kvinnor.

Under lördagen var det skjutövning ute i Magra, och alla AT träffar vid skjutbanorna säger samma sak; jaktintresset ökar och framför allt bland tjejer.

– Ja, de flesta här är ju tjejer. Man pratar väl med varandra och det smittar av sig, gissar Gunnel Ördberg. Det är ju väldigt roligt med skytte. Spänningen och gemenskapen inom jakten var det som lockade mig.

ANNONS
Linn Brandström skjuttränar under överinseende av Gunnel Ördberg.
Linn Brandström skjuttränar under överinseende av Gunnel Ördberg. Bild: Jenny Schagerlind

Gunnel tog jägarlicens redan som 18-åring och har genom åren ägnat sig både åt jakt och lerduveskytte på elitnivå. Ett VM-brons i lag kan hon bland annat stoltsera med. Just idag är hon instruktör vid harbanan, som den kallas.

Det är också vid den banan AT:s reporter träffar på Malin Zetterqvist och hennes kollegor Kerstin Rigstedt och Linn Brandström, som snart kan titulera sig jägare alla tre.

Både Malin och Kerstin har män som jagar.

– Jag har varit sugen länge på att ta jägarexamen, men det är inte så roligt att gå kursen själv. Och så pratade vi om det på jobbet och fick med oss Linn också, berättar Malin.

Kollegorna Kerstin Rigstedt (t.v) och Malin Zetterqvist har båda män som jagar. Snart kan de själva titulera sig jägare.
Kollegorna Kerstin Rigstedt (t.v) och Malin Zetterqvist har båda män som jagar. Snart kan de själva titulera sig jägare. Bild: Jenny Schagerlind

Vad är det med jakt som lockar?

– Jag har ju varit med ute i skogen förut och känt att jag vill lära mig mer. Dessutom har jag skjutit lite med luftgevär tillsammans med barnen. Det vanligaste bland de tjejer som tar jägarexamen är nog att man har antingen en partner eller förälder som jagar, säger Malin och Kerstin håller med.

– Vi har en labrador som jag har gått spårkurs med och det var väl då intresset föddes att lära sig lite mer. Det här har varit en jätteintressant kurs, tycker Kerstin. Man har lärt sig om djur och naturvård. Ja, det är så mycket mer än att skjuta.

Trots att hennes man är jägare medger Kerstin att hon förut har varit något av en jaktmotståndare. Tanken på att skjuta djur har tagit emot.

– Men det handlar ju också om att hålla nere stammarna och få balans. Sedan är jag fortfarande inte så säker på att jag själv vill skjuta ett djur. Jag tror att jag kommer att gå som hundförare under älgjakt, säger hon.

Malin är också lite kluven till själva dödandet, särskilt när det gäller vissa djur.

– Rådjur skulle jag till exempel ha svårt för att skjuta. Jag tycker inte om rådjurskött, och då ser jag ingen anledning. Och så är de ju så fina...

Kerstin Rigstedt tror att hon kommer att gå som hundförare under älgjakten när hon är färdig jägare. Men även tävlingsskytte lockar.
Kerstin Rigstedt tror att hon kommer att gå som hundförare under älgjakten när hon är färdig jägare. Men även tävlingsskytte lockar. Bild: Jenny Schagerlind

Kerstin säger att tävlingsskytte lockar henne, och kanske är det där även Malin hamnar så småningom.

– Jag tycker att det är väldigt kul att skjuta. Sedan behöver det inte vara på ett djur, menar Malin.

Kursledaren Jonny Carlsson upplever att jaktintresset ökat i hela landet, och både bland män och kvinnor, under en längre period. Han tror att det kan hänga ihop med att alltfler vill bo naturnära ute på landsbygden.

– Bor man så blir man nog mer intresserad av jakt. Man vill ta vara på det naturen ger.

Är det någon skillnad på kvinnliga och manliga jägare, då?

– Som färdig jägare har nog många kvinnor bättre omdöme. De tävlar eller chansar inte lika mycket, och det är en fördel.

LÄS MER:Babylycka för ”Taco-paret”

LÄS MER:Kommunalråd spelade bowling med världsmästaren

Magra Jaktvårdsförening...

...har idag ett 70-tal medlemmar.

Sedan 2015 har föreningen utbildat ett 50-tal nya jägare.

Jägarexamen kostar ca 6000-7000 kronor att ta, och är en omfattande utbildning med tio teorilektioner och flera skjutövningar.

För att få sin examen måste man klara både teoriprovet och tre praktiska skjutprov.

Årets utbildning är den fjärde i Magra Jaktvårdsförenings regi.

ANNONS