Annonserade ut delar från sällsynta djur

Fjädrar från kungsörn, klor från svartbjörn och ett vargskinn – det har en man annonserat ut på nätet. Nu åtalas han för grovt artskyddsbrott.

ANNONS
|

Det är cirka 200 annonser som lagts ut i olika grupper på nätet från 2015 fram till 2017 som har blivit föremål för polisens granskning. I de aktuella fallen har bland annat klor från svartbjörn och puma, samt huvud, fot och fjädrar från kungsörn funnits ute till försäljning. Även vargskinn, vargklor och skinn från en pytonorm finns på polisens lista över föremål som har annonserats ut, bland annat i Alingsås- och Herrljunga kommun.

Den man som har annonserat ut djurdelarna på nätet åtalas nu för grovt artskyddsbrott. För att hantera de olika djuren och djurdelarna krävs enligt åklagaren tillstånd från Jordbruksverket. Något sådant tillstånd har den nu brottsmisstänkte mannen inte haft. Åklagaren menar att brottsligheten har varit systematisk och utförts i ekonomiskt vinstsyfte.

ANNONS

I de förhör som hållits medger mannen att det är han som har lagt ut annonser på nätet, och han säger sig ha trott att annonseringen i sig var laglig. Vidare hävdar mannen att han skulle skaffa nödvändiga papper från Jordbruksverket om det blev aktuella att sälja något.

Mannen uppger att han inte har sålt några delar eller fjädrar från kungsörn utan att han enbart har innehaft fjädrar till eget bruk. Han säger sig också ha trott att det var lagligt att sälja klor, och vissa saker som han menar var antikviteter.

Åtalet mot den brottsmisstänkte mannen omfattar även ett fall av smuggling. Det gäller en händelse där han ska ha fört in en död kungsörn i landet via ett postpaket från Norge. När det gäller den händelsen har mannen uppgett att han köpt fågeln lagligt via en konservator.

ANNONS