Janette Olsson (S), ledamot i regionfullmäktige, kritiserar regionens politiska styre för problemen med överbeläggningar i vården.
Janette Olsson (S), ledamot i regionfullmäktige, kritiserar regionens politiska styre för problemen med överbeläggningar i vården. Bild: Socialdemokraterna

Ansträngd sommar på lasarettet

Sommaren var tuff för vården i Västra Götaland. Alingsås lasarett hade 104 procents beläggning i medel vecka 27-32.
– Det är en helt oacceptabel situation, säger Janette Olsson (S), ledamot i regionfullmäktige.

ANNONS
LocationAlingsås|
|

LÄS MER:Facket: "Inte bara problem under sommaren"

Antalet tillgängliga vårdplatser var färre och beläggningen högre jämfört med tidigare somrar i den somatiska sjukvården i regionen. Det enligt en utvärdering som Västra Götalandsregionens HR och Enhet patientsäkerhet gjort.

Alingsås lasarett hade 104 procents beläggning i medel vecka 27-32. Den bästa veckan hade lasarettet 97 procents beläggning, en bit ifrån målet på 90 procent.

Situationen var dock ännu mer ansträngd på bland annat Kungälvs sjukhus och Södra Älvsborgs sjukhus.

"Har normaliserats"

Janette Olsson (S), ledamot i regionfullmäktige, anser att överbeläggningarna är en följd av att vårdplatserna blivit färre samtidigt som befolkningen ökat.

Mot bakgrund av detta kommer hon i dag, då regionfullmäktige sammanträder på Estrad i Alingsås, att fråga Anna-Lena Holberg (M), ordförande för styrelsen för sjukhusen i Väster (där lasarettet ingår), om hon är nöjd med utvecklingen av vårdplatser på Alingsås lasarett och Kungälvs sjukhus.

ANNONS

– Det är en helt oacceptabel situation. Överbeläggningar har normaliserats och är ett problem året runt. Personalens arbetsmiljö drabbas varje dag. Nu måste den politiska ledningen svara på vad de gör åt överbeläggningarna, säger Janette Olsson (S).

Janette Olsson (S) skriver, i frågan som hon ska lämna in till regionfullmäktige, att antalet vårdplatser på Alingsås lasarett har minskat från 105 år 2014 till 94 i år.

Enligt Alingsås lasaretts kommunikatör så har lasarettet 100 vårdplatser i år och samma siffra för 2014 var 98 vårdplatser.

Anna-Lena Holberg (M) framhåller att Västra Götalandsregionen gör en omställning för att stärka och utveckla den nära vården.
Anna-Lena Holberg (M) framhåller att Västra Götalandsregionen gör en omställning för att stärka och utveckla den nära vården. Bild: Moderaterna

Styr mot nära vård

Anna-Lena Holberg (M) bemöter kritiken:

– Sommaren är ansträngd, men vi strävar självklart efter att hamna inom måltalet. Forskningen visar att risken för vårdskador ökar om du har en beläggningsgrad på över 90 procent. Vi strävar efter så låg beläggningsgrad som möjligt, och om man tittar på helheten så ser det ändå någorlunda ut.

Anna-Lena Holberg (M) framhåller att Västra Götalandsregionen gör en omställning för att stärka och utveckla den nära vården.

– Om du kan vara hemma och få vård i hemmet så är det oftast bäst för patienten.

ANNONS