Bokmässan 2019
Bokmässan 2019 Bild: Mia Höglund

Bokförlagen planerar för digital bokmässa

Folkhälsomyndigheten ser förutsättningar för fysiska evenemang med anpassningar. Men bokförlagen tror på en digital bokmässa i år igen, utan kindpussar och selfies med kända författare.
– Vi ser bara ett scenario, att den kommer bli som i höstas med liten publik och författarsamtal på en digital scen, säger Olle Lidbom på Norstedts.

ANNONS
|

Förra året dröjde det ända till slutet av maj innan Bokmässan gav beskedet att de skulle köra digitalt. I mitten av april fick de skarp kritik från svenska förlag för att ha varit för otydliga med vad som skulle hända och strax därpå valde förlagsjätten Norstedts att dra sig ur en fysisk mässa. Inte heller i år har förlaget några planer på att delta på en sådan.

– Vi vill ju gärna att bokmässan ska finnas kvar, men vi tror inte att det kommer bli en vanlig mässa med 100 000 besökare, kindpussar, snittar och selfiekramar i höst. Vi siktar på en bokmässa som kommer vara digital, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts förlag.

ANNONS
Olle Lidbom på Norstedts tror på en digital mässa även i år.
Olle Lidbom på Norstedts tror på en digital mässa även i år. Bild: Norstedts pressbild

Bokmässan själva vill ännu inte kommentera sina planer i en intervju med GP, men mässchef Frida Edman skriver i ett mejl att de nu skissar på olika scenarier som de kommer kunna berätta mer om i slutet av februari. Olle Lidbom på Norstedts ser dock bara ett scenario: att mässan blir som i höstas med liten publik och digitala författarsamtal.

– En lärdom från förra året är att det är viktigt att ha en tydlig bild när vi planerar gentemot författare och medarbetare, så att alla vet vad är det för mässa vi jobbar inför. Förra året blev det väldigt osäkert och otydligt och det gagnade inte någon. Det är inget beslut vi vill att Bokmässan halar på fram till maj. Så det här känns som ett bra scenario, att vi planerar för en bokmässa som inte kommer vara som vanligt, säger Olle Lidbom.

FHM: Generellt goda förutsättningar

Folkhälsomyndigheten verkar däremot försiktigt positiva till en fysisk mässa med anpassningar. Under en presskonferens under tisdagen ställde GP frågan om sannolikheten för att det kan bli en bokmässa i Göteborg i september.

–Jag är inte så insatt i genomförandet av Bokmässan, men där har ju regeringen nu tagit fram pandemilagen och vi har också ett särskilt regeringsuppdrag att se över genomförandet av sammankomster, svarade då Karin Tegmark Wisell på FHM.

– Så förutsättningarna att kunna genomföra evenemang men med anpassningar skulle vi bedöma som generellt god, men exakt hur de anpassningarna kommer att behöva göras i höst är svårt att säga innan vi vet hur situationen ser ut då. Det är mycket som kan förändras innan dess.

Under onsdagen meddelade också kulturminister Amanda Lind (MP) och socialminister Lena Hallengren (S) att regeringen föreslår ett nytt system för reglering av allmänna sammankomster, där begränsningarna ska vara proportionerliga och publiktaken olika utifrån smittspridningsrisken. Arrangörer som tillhandahåller sittplatser eller hålls utomhus ska till exempel kunna ta emot mer publik.

Om det påverkar Bokmässan är oklart, men det skulle kunna möjliggöra för att ett antal besökare per kvadratmeter skulle kunna släppas in.

”Ett slags hybridmässa”

Piratförlagets vd Erik Titusson tror inte heller han på någon vanlig bokmässa i september.

– Vad vi förstår blir det ett slags hybridmässa med digitala seminariepunkter och en mindre publik på plats. Så har vi uppfattat det och vi tycker att de tänker helt rätt med att inte sätta i gång en vanlig mässa utan att de spar det till 2022, säger Erik Titusson.

Oavsett om mässan skulle bli fysisk eller digital kommer förlaget åka till Göteborg för att medverka. Men Erik Titusson tror inte att det kommer att gå att genomföra den stora utställningen, med alla montrar, i år.

Erik Titusson är VD på Piratförlaget.
Erik Titusson är VD på Piratförlaget. Bild: Anna-Lena Ahlström

– Och det kommer vi att sakna såklart. Utställningen är ett fantastiskt sätt att träffa läsarna, och vi älskar den bokfesten som mässan är. Men det är inte mässans fel att det är pandemi. Utifrån förutsättningarna tycker vi att de sköter det bra. Det vi behöver är dialogen och den tycker jag att vi har, både med mässans ledning och programgruppen. Det känns väldigt bra och lovande, säger han.

Bonnierförlagen har parallella planer

På Bonnierförlagen ser planeringen inför Bokmässan just nu ut ungefär som den brukar, med förberedelser inför de olika seminarierna.

– Förra året lyckades de ställa om fantastiskt bra och i år finns det ännu bättre förutsättningar att tänka om i parallella spår och ha olika a- och b-planer. Jag vet att mässan kommer lämna besked i slutet av februari och det ser vi som att det är tillräcklig tid för att vi ska hinna göra vårt jobb, säger Bodil Unenge, som har det övergripande ansvaret för Bonnierförlagens medverkan på Bokmässan.

Bodil Unenge på Bonnierförlagen.
Bodil Unenge på Bonnierförlagen. Bild: Klara Leo

Om det blir en fysisk mässa, åker ni dit?

– Om det blir en fysisk så är jag övertygad om att de har haft alla aspekter i åtanke och att det finns rimliga chanser att genomföra den, säger Bodil Unenge.

ANNONS