Den 6 september hyllas deltidsanställda brandmän och deras huvudarbetsgivare med kampanjdagen Brandman på jobbet-dagen.
Den 6 september hyllas deltidsanställda brandmän och deras huvudarbetsgivare med kampanjdagen Brandman på jobbet-dagen. Bild: Matilda Falk

Brist på deltidsbrandmän – uppmärksammas med kampanj

Tre av fyra räddningstjänstorganisationer har svårt att rekrytera deltidsbrandmän. I samband med en kampanjdag vill räddningstjänsten därför betona hur viktig insatsen är för samhället.
– Den 6 september är det Brandman på jobbet-dagen, skriver Alingsås kommun i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Under tisdagen hyllas alla deltidsanställda brandmän och deras huvudarbetsgivare med en egen kampanjdag. Förhoppningen är att fler ska få upp ögonen för yrket.

– Det är ett sätt att nå nya medarbetare och lyfta de som redan idag är deltidsbrandmän och visa på vilka vardagshjältar de faktiskt är. På samma sätt behöver vi visa arbetsgivarna fördelarna med att ha en utbildad brandman på sin arbetsplats, säger Linda Ottosson, förbundsdirektör på Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund, i pressmeddelandet.

Linda Ottosson, förbundsdirektör för Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund.
Linda Ottosson, förbundsdirektör för Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund. Bild: Mårten Bydén

Tillsammans med Alingsås och Vårgårda räddningstjänstförbund vill kommunen genom den nationella kampanjdagen och pressmeddelandet betona vikten av yrket.

”Som deltidsbrandman, eller räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) som det heter numera, gör man en samhällsinsats vid sidan av den ordinarie sysselsättningen.” skriver de.

ANNONS

Viktigaste egenskapen – att vilja ställa upp för andra

En av anledningarna till varför färre är deltidsbrandmän tros bero på en felaktig bild av vad som krävs av brandmansyrket.

– Det finns en stereotyp bild av vem som kan arbeta som brandman och det kan därför vara svårt att se sin plats i en sådan organisation. Den viktigaste egenskapen vi letar efter är viljan att ställa upp för andra människor, säger Linda Ottosson.

Samtidigt vill räddningstjänsten även nå ut till arbetsgivare som kanske tror att det är besvärligt att ha personal som är deltidsbrandmän.

”På dagtid är det inte ofta man behöver avstå från sin personal och i gengäld får man alla fördelar som det innebär att ha en person som är utbildad i att förebygga olyckor på arbetsplatsen.” skriver de i pressmeddelandet.

Vill ta konceptet in i 2020-talet

Dessa fördelar är bland annat utbildning inom brandsläckning, hantering av trafikolyckor, farliga ämnen, HLR, brandskyddsarbete och krisstöd.

”Med en medarbetare som är deltidsbrandman får verksamheten alltså en professionell livräddare.”

Förbundsdirektören Linda Ottosson är också övertygad att det finns lämpliga personer i trakten och att de gäller att hitta just dem. Hon tror också att räddningstjänsten behöver bli bättre på att hitta alternativa lösningar.

– Jag tror att vi inom räddningstjänsten behöver bli bättre på att hitta alternativa lösningar och ta konceptet deltidsbrandman in i 2020-talet, säger Linda.

Att vara deltidsbrandman i Alingsås och Vårgårda...

Efter fem veckors utbildning är man redo att jobba som deltidsbrandman. Efter en tid får man dessutom en påbyggnadsutbildning på tre veckor.

I Alingsås och Vårgårda kommuner finns två RiB-stationer, en i Vårgårda och en i Sollebrunn.

I Vårgårda hanterar deltidsbrandmännen i snitt 3–4 larm per vecka. Av dessa inträffar ungefär 1,5 larm mellan kl. 07.00-16.00 på vardagar.

I Sollebrunn hanterar deltidsbrandmännen i snitt ca 2 larm per vecka. Av dessa inträffar ungefär 0,7 larm mellan kl. 07.00-16.00 på vardagar.

Det stora flertalet larm innebär en kortare frånvaro på 1–2 timmar.

Källa: Alingsås kommun och Alingsås och Vårgårda räddningstjänstförbund

LÄS MER:Succé när barnkalaset var tillbaka i Alingsås centrum

LÄS MER:Räddningstjänsten i Alingsås och Vårgårda söker fler kvinnor

LÄS MER:Bro gick sönder – efter att lastbil körde på den

ANNONS