Dansbanden i uppror – Lasse Stefanz-stjärnan: ”Det är för jävligt”

Flera svenska dansband har den senaste tiden gjort uppror mot orättvis moms. Momssatsen för dansevenemang ligger på 25 procent, medan många andra kultur- och musikframträdanden bara behöver betala 6 procent. Gunnar Nilsson, trummis i Lasse Stefanz och Alingsåsbo, tycker inte att det är rimligt.
– Ta bort skiten, säger han.

ANNONS
|

”Straffskatt” och ”dansbandsmoms”, det har momssatsen på 25 procent för entrébiljetter till dansevenemang kallats av både dansband och arrangörer. Andra liknande kulturarrangemang (utan dans) betalar endast sex procent i moms. Nu har flera stora dansband i Sverige gått samman i ett upprop mot vad de tycker är orättvis behandling.

Gunnar Nilsson, trummis i Lasse Stefanz och bosatt i centrala Alingsås, har tydliga åsikter om momsen.

– Det är för jävligt att det ska vara så hög entrékostnad. Ta bort skiten. Om det är någonting som är kultur så är det ju dansband, säger han.

Hur tror du det hade blivit om man tog bort skatten?

ANNONS

– Det hade ju varit underbart. Det är en social verksamhet, folk vill ju gå ut och umgås. Folk som sitter ensamma hemma går ut och dansar kanske träffar en partner till exempel, säger han.

Arrangörerna som drabbas mest

Cattis Johansson är management-ansvarig för Lasse Stefanz och fru till Gunnar. Hon säger att det inte är första gången som frågan om ”dansskatten” har diskuterats.

– Redan på 90-talet stod vi och demonstrerade vid riksdagshuset, men sen har det inte blivit någonting utav det, säger hon och fortsätter:

– Det är en katastrof för branschen. Det är ju arrangörerna som drabbas allra mest av just momsen, säger hon.

Jan ”Janne” Persson har drivit Alingsåsparken i 14 år och anordnat oräkneliga danskvällar. För honom har momssatsen inneburit käppar i hjulen för verksamheten.

– Det är en vrålbelastning, jag har ju bara dans, säger han.

Hur påverkar det eran verksamhet?

– Om inte momsen hade varit så hög hade man vågat chansa lite och kanske gjort något stort arrangemang. Men om jag hade satsat några pengar nu hade jag varit livrädd om någonting skulle skita sig. Då är det blåst alltihopa, säger han.

Efter årsskiftet kommer Janne lämna över ”facklan” och sluta driva Alingsåsparken. Med ett heltidsjobb som byggarbetare räcker tiden helt enkelt inte till.

Hade du fortsatt driva parken om momsen försvann?

– Nej, det tror jag faktiskt inte, jag har ju aldrig gjort det för pengarna. Jag fyller snart 66 och barnbarnen börjar ramla in så jag vill spendera tiden rätt, säger Janne Persson.

Parisa Liljestrand bjuder in till dialog

Parisa Liljestrand (M), Kulturminister, skriver följande i en kommentar till Alingsås Tidning:

”Jag är medveten om branschens synpunkter i frågan. Jag har inget nytt besked att lämna i dagsläget. Däremot ser jag fram emot att bjuda in företrädare för branschen till en diskussion i höst. Dansbanden är en vital del av Sveriges fria kulturliv, och det är viktigt för mig att vi har en god och konstruktiv dialog.”

AT har sökt Niklas Karlsson (S), ordförande i Skatteutskottet, för en kommentar.

LÄS MER:Essunga dragspelsklubb fyller 40 år – dubbla spelningar väntar

LÄS MER:Cykel- och matfesten gör comeback i Vårgårda

LÄS MER:Musiken är livsviktig!

LÄS MER:Ung man misstänks för olovlig körning i Vårgårda

ANNONS