Efter 96 år i Alingsås – underklädesbutiken läggs ner

Sedan 1925 har kvinnor kunnat köpa kläder och underkläder på Sunnergrens i Alingsås. Nu läggs den klassiska butiken ner när butiksinnehavaren Barbro Särnmark går i pension.
– Det klart att det hade känts bättre om någon ville ta över men nu blev det inte så, säger Barbro Särnmark.

ANNONS
|

LÄS MER:Alingsåsare VD på nyöppnad NK-avdelning i Göteborg

LÄS MER:Efter ett år med myskläder – nu vill alingsåsarna klä upp sig igen

Resan tros ha börjat på Nygatan 10 när underklädesbutiken Sunnergrens öppnade upp år 1925. Åtminstone är det vad Barbro Särnmark tror efter lite efterforskningar.

– Jag är inte säker men jag har sett en annons från 1930-talet och då låg butiken där. Annars har den nästan alltid legat på Kungsgatan 27 fram till för fem år sedan då jag flyttade över gatan, till Kungsgatan 28, berättar Barbro Särnmark.

Barbro Särnmark kommer att minnas alla fantastiska och trevliga kunder hon har haft genom åren.
Barbro Särnmark kommer att minnas alla fantastiska och trevliga kunder hon har haft genom åren. Bild: Falk Matilda (Alingsås Tidning)

Själv tog hon över butiken för 18 år sedan när den dåvarande ägarinnan Anna Lisa Knoblock skulle sälja. På så vis tog Barbro över en välrenommerad underklädesbutik med en lång historia.

ANNONS

– Det var min man Thorsten som fick reda på försäljningen via sin revisor, som även råkade vara revisor för Anna Lisa. Han ringde mig och frågade om jag var intresserad att jobba med kläder. Efter en stunds funderande tänkte jag att det var lika bra och prova, och sedan blev jag kvar, säger Barbro.

Underkläder genom tiderna

Under åren har butiken sålt både kläder och underkläder. Men de senaste åren har fokuset varit främst på underkläder och badkläder med kvalité.

– På 1970-talet var det inte modernt att använda bh så butiken började fokusera mer på kläder då, säger Barbro och fortsätter:

– Sortimentet förändras hela tiden och nu har vi större kupor till skillnad mot förr och även mer vadderade bh:ar. Men det kan jag säga, att det behövs en sådan här butik. Det är inte lätt att köpa bh:ar på nätet eftersom det är så stor skillnad på modeller och storlekar.

Nostalgi och framtidstro

Personligen tror Barbro att det snart kommer bli trendigt att handla i lokala butiker.

– Folk kommer snart att inse att det inte är miljömedvetet att skicka varor fram och tillbaka.

Men trots att det snart är dags för en efterlängtad semester och pension är det inte utan sorg Barbro lägger ner butiken.

– Det klart att det hade känts bättre om någon ville ta över men nu blev det inte så. Vi kommer köra så länge lagret räcker men allra senast till augusti, berättar hon.

Efter 96 år upphör den klassiska underklädesbutiken Sunnergrens.
Efter 96 år upphör den klassiska underklädesbutiken Sunnergrens. Bild: Falk Matilda (Alingsås Tidning)

Alla nöjda och glada kunder, att få göra skillnad och erbjuda personlig service – det är kontakten med kunderna som Barbro kommer att sakna, och saknaden är ömsesidig.

– De tycker naturligtvis det är tråkigt att vi stänger ner. Många har kommit in och sagt att de känt sig väldigt nöjda med oss och fått bra service. De är ledsna, säger Barbro åt kundernas vägnar.

ANNONS