”Vi ser otroligt mycket fram emot att komma igång” säger Malin Westling, distriktschef på Sodexo som i årsskiftet är kommunens nya matleverantör.
”Vi ser otroligt mycket fram emot att komma igång” säger Malin Westling, distriktschef på Sodexo som i årsskiftet är kommunens nya matleverantör. Bild: Sodexo

Efter elva år – kommunen får ny matleverantör

I elva år har leverantören ISS lagat mat till kommunens äldreboenden och skolor. Men nu har det har blivit dags för ISS att hänga av sig förklädet och lämna över stekspaden.
– Det blir en ny leverantör med nya rutiner och ett nytt sätt att jobba, säger Ulrika Mårdborg, kostchef i Alingsås kommun.

ANNONS

Nu står det klart att Sodexo blir ny kock i kommunen efter en upphandling som blev klar i augusti i år. Vid årsskiftet kommer den nya leverantören stå redo i de kommunala köken och laga mat till omkring 6 460 elever och brukare.

– Det är jätteroligt. Vi ser otroligt mycket fram emot att komma igång, säger Malin Westling, distriktschef för Sodexo.

Att kommunens kostverksamhet ligger ute på entreprenad är ingen nyhet. 2010 upphandlades matleverantören ISS som fick fortsätta efter att ha vunnit ytterligare en upphandling 2016. När det i somras var dags att förnya avtalet var ISS en av tre leverantörer som la anbud.

ANNONS

– Det blev Sodexo som la det mest fördelaktiga anbudet, berättar kostchef Ulrika Mårdborg.

Upphandlingens värde är beräknat till 260 miljoner kronor fördelat på fyra år. Sodexos anbud var omkring fem miljoner kronor lägre än anbudet från ISS.

Vad tänker du om att Sodexo lagt ett anbud som är såpass mycket lägre än de andra leverantörernas?

– Man skulle kunna tänka att man diskvalificerar ett pris om det är extremt lågt men det är det inte här. Vi har tittat och jämfört med andra upphandlingar och sett att dessa prisskillnader är ganska normala. Vi bedömer att det inte är något extremt lågt pris eller att det finns någon risk.

Till skillnad från tidigare har dock kommunen tagit hänsyn till mer än bara pris. I upphandlingen finns det numera utvärderingskriterier och mervärdeskriterier som ställer krav på bland annat närproducerat.

– I stora drag tycker vi det är positivt att vi nu har förtydligat avtalet ytterligare. Vi har för första gången ställt krav på närproducerat i utvärderingskriterierna och har mer krav på uppföljning, säger Ulrika Mårdborg.

Malin Westling, distiktschef för Sodexo som den 4 januari 2022 kommer att ta över kostverksamheten i Alingsås kommun.
Malin Westling, distiktschef för Sodexo som den 4 januari 2022 kommer att ta över kostverksamheten i Alingsås kommun. Bild: Matilda Falk

Utöver detta ställer kommunen krav på att maten inom de olika verksamheterna ska vara lagad från grunden, att maten ska vara säsongsanpassad och vilka rätter och tillbehör som förväntas vid olika tillställningar.

Personalen stannar

Med övertagandet kommer det bli en total verksamhetsövergång med nya rutiner och recept. Men kökspersonalen erbjuds att stanna kvar. En trygghet för kommunen enligt Mårdborg:

– Det som känns tryggt för oss är att den personalen som är i köket sista dagen med ISS är kvar dagen därpå när Sodexo kliver in. Vi har haft en bra tid med ISS men det blir ett annat och nytt tänk med Sodexo.

Och visst kan det kännas tryggt med rutinerad personal när mat ska lagas till kommunens 30 förskolor, 17 grundskolor, 2 grundsärskolor, Alströmergymnasiet samt gymnasiesärskolan. Utöver skolorna finns det 9 kommunala äldreboenden, ett korttidsboende samt daglig verksamhet och trygghetsboende. Ett matigt arbete som Sodexo tar sin an med ödmjukhet.

– Det är ett ganska omfattande kontrakt som vi verkligen är ödmjuka inför. Men detta avtalet är förhållandevis stort så det är mycket fokus på detta nu, säger Malin Westling, distriktschef för Sodexo.

ANNONS