Fascinerande värld öppnar sig för den nyfikne

I mars laddar vi för både ett 98-års- och ett 70-årskalas och har all anledning att stanna upp och filosofera en aning kring tidens obevekliga tand, "släkte som följde på släkte snart" och allt annat som har med det oundvikliga åldrandet att göra.

ANNONS
|

Och visst kämpar vi på i joggingspåret, visst balanserar vi kosten så gott det nu går med de skenande grönsakspriserna... För vi vill ju bli gamla... men helst få vara friska också...

Den unge danske molekylärbiologen Nicklas Brendborg har skrivit en både lärorik och underhållande bok om vetenskapens kamp mot åldrande – en veritabel bibel för den som intresserar sig för anti-aging-forskningens landvinningar eller som helt enkelt strävar efter ett långt och hälsosamt liv. "Maneter åldras baklänges – hur vetenskapen kan förlänga vårt liv" heter denna ambitiösa och infallsrika historia som blivit en bästsäljare i sitt hemland och som nu gör sitt segertåg över världen.

ANNONS

Det är en fascinerande värld som öppnar sig för den nyfikne och vetgirige. Brendborg plumsar med stor entusiasm rakt ned i de stora gåtorna kring arv och miljö, kött kontra grönsaker, placeboeffekten, handtvättens betydelse, när motion övergår från att vara nyttig till att vara skadlig, kaffets och alkoholens hälsobringande eller fördärvliga påverkan, huruvida korta människor lever längre än långa, lyckliga längre än olyckliga. Historiskt varvas med dagsfärskt, lyckade försök med misslyckade, antropologi med medicin och näringslära – det är akademiskt utan att vara svårläst och alla kan hitta det som intresserar just dem mest.

Hmm... kanske ändå att en liten varning är på plats ifall du lider av en släng av hypokondri... aldrig hade jag väl anat hur mycket läskiga små bakterier som ligger och lurpassar och hur mycket som kan gå snett vid infektioner och operationer... himmel, känns jag inte lite varm?

ANNONS