Bild: Filip Landqvist

Friande ABC-dom står fast – åklagaren överklagar inte

Under måndagen kom beskedet att åklagaren inte överklagar den friande domen i det så kallade ABC-ärendet.

ANNONS
|

LÄS MER:Friande dom i ABC-målet – åtal om bedrägeri ogillas

Det var i spåren av ABC-ärendet, vilket har kopplingar till kommunens tidigare näringslivsorganisation Alingsås Business Center, som en person tidigare i år ställdes inför rätta misstänkt för bedrägeri. Tingsrätten ansåg dock att åklagaren inte kunde styrka att personen gjort inköp för egen räkning i en Alingsåsbutik och låtit kommunen stå för notan.

Åklagarens bevisning byggde till stor del på kvitton som visar vilka varor som köpts, och vid vilken tidpunkt som inköpen har gjorts. Tingsrätten menade att den åtalade kunde ge rimliga förklaringar till inköpen. Därmed ogillades åtalet och den tilltalade friades från misstankar om bedrägeri.

Nu meddelar kammaråklagare Johanna Videlycka att hon inte överklagar den friande domen.

ANNONS

– Själva bevisningen byggde på att jag ansåg mig kunna styrka att det var för privat konsumtion. Det finns ingen övrig bevisning, säger hon och menar att hon förväntar sig att hovrätten skulle göra samma bedömning som tingsrätten utifrån den bevisning som finns.

– Det hade varit annat om det kunde presenteras ytterligare bevisning, säger hon och menar att när så inte är fallet finns heller inga förutsättningar att överklaga domen.

Det så kallade ABC-ärendet tog sin början för tre år sedan. Med åklagarens beslut om att inte överklaga den nu aktuella domen så har det rättsliga efterspelet i ABC-ärendet fått sitt slut.

– Ja nu är allting avslutat hos oss, säger Johanna Videlycka som uppger att det gäller såväl de ursprungliga anmälningarna som gjordes från kommunen sida, som de motanmälningar som därefter kom in.

LÄS MER:Förundersökningar nedlagda i ABC-ärende

ANNONS