Från vänster: Henrik Melin, centrumledare på Vimpeln, Emma Kättströms från Ediths kök, Christian Melin från Ica Maxi, Olle Wallin, volontär, Katarina Egfors Härnring, kyrkoherde, Göran Rask, volontär, Peter Lindroos, pastor i Equmeniakyrkan, Peter Lewin, pastor i Pingstkyrkan och Susann Åsbogård, kårledare i Frälsningsarmén.
Från vänster: Henrik Melin, centrumledare på Vimpeln, Emma Kättströms från Ediths kök, Christian Melin från Ica Maxi, Olle Wallin, volontär, Katarina Egfors Härnring, kyrkoherde, Göran Rask, volontär, Peter Lindroos, pastor i Equmeniakyrkan, Peter Lewin, pastor i Pingstkyrkan och Susann Åsbogård, kårledare i Frälsningsarmén. Bild: Katrin Niklasson

Gemensam jul även i år – men på ett annorlunda sätt

Det gemensamma julbord och firande som stadens kyrkor brukar arrangera kommer inte kunna genomföras i år. Istället kommer det delas ut julmat från Ediths kök i Vimpeln.
– Det känns viktigt att ställa upp, säger Henrik Melin, centrumledare på Vimpeln.

ANNONS
|

De senaste två åren har gemensamt julfirande, som stadens kyrkor och Hela människan står bakom och vars syfte är att ingen ska behöva vara ensam på jul, dels arrangerats i Nolhaga slott, dels på Grand Hotel.

I år finns dock, på grund av den pågående pandemin, ingen möjlighet att bjuda in till ett gemensamt julbord. Istället står Ica Maxi, Ediths kök och Vimpeln för julmaten, som kommer delas ut på julaftonens eftermiddag.

– Förra året, när vi var på hotellet, var det över 260 personer som kom, berättar Göran Rask, samordnande volontär.

– Vi hoppas att det ska komma många även i år, tillägger han.

ANNONS

Det var just Göran Rask som kontaktade Ica Maxi med frågan om deras möjligheter att hjälpa till.

– Vi såg att det fanns en möjlighet för oss att få till utdelningen av julmat, och det känns som en bra grej att göra, säger Ica Maxis Christian Melin.

– Det känns viktigt att ställa upp och även naturligt, när det ges en möjlighet, att ge tillbaka, inflikar Henrik Melin, centrumledare på Vimpeln.

Utdelningen av maten äger rum vid Ediths kök i Vimpeln mellan klockan 14-16 på julafton.

– Det blir varm mat, kall mat, dessert och julklapp. Och så lite levande musik. För att kunna ordna julklappar vill vi uppmana allmänheten att swisha pengar, säger Göran.

Kyrkorna kommer se till så det finns volontärer på plats under utdelningen av julmaten.

– Men i år kommer vi inte kunna vara så många. Förra året var det 80 volontärer, berättar Göran.

Även om den gemenskap det innebär att sitta ner tillsammans och ta del av julmaten uteblir i år, tycker samtliga representanter från kyrkorna att det känns bra att det blir någon form av insats även år 2020.

– Många är glada att det blir något, säger Katarina Egfors Härnring, kyrkoherde i Svenska kyrkan Alingsås.

– Folk är så införstådda med att läget är som det är, tillägger Susann Åsbogård, kårledare i Frälsningsarmén.

Göran Rask instämmer och framhåller matens betydelse.

– Gemenskapen kan vi inte göra något åt, men det finns ett jättestort behov av mat. Det känns bra att vi kan hjälpa till med det.

Den som vill lämna sitt julklappsbidrag swishar till nummer: 1231568567

LÄS MER:Christmas Lights justeras efter skärpta restriktioner

LÄS MER:Ica Maxi Alingsås bland de butiker i landet med högst vinst

LÄS MER:Kerstin gör gott för stadens behövande

ANNONS