En gul skata har synts till på Sävelund i Alingsås. Så förklarar experten fågelns udda färg.
En gul skata har synts till på Sävelund i Alingsås. Så förklarar experten fågelns udda färg. Bild: Mika Melin

Gul skata förbryllar i Alingsås: ”Spännande”

En gulaktig skata har synts till på Sävelund. Mika Melin som jobbar i området lyckades fånga den udda fågeln på bild. Så förklarar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, skatans annorlunda färg.

ANNONS
|

Mika Melin har själv fåglar hemma i form av dvärgpapegoja och nymfparakit. Han brukar roa sig med att titta på fåglarna i området när han cyklar fram och tillbaka till jobbet på Sävelund.

Men för ett par veckor sedan fick han syn på något han inte sett förut: en skata med gulaktiga/orangea fjädrar, istället för de vanliga vita.

– Första gången såg jag den lite längre bort, men tänkte inte så mycket på det och undrade om jag sett fel. Men sen såg jag den en gång till, och dubbelkollade att den var orange, berättar han.

Häromdagen dök fågeln upp utanför Mikas jobb igen, och då lyckades han fånga den på bild.

ANNONS

Vad tänkte du när du såg fågeln?

– Först funderade jag på om den hade landat eller badat i någonting som hade färgat den. Men sen efter att ha googlat lite förstod jag att det kunde vara ett halvovanligt fenomen. Jag tyckte det var lite spännande, säger Mika Melin.

Troligtvis badat i något

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, berättar att det då och då kommer in rapporter om gula skator liknande den i Alingsås. Hans huvudteori går i linje med Mika Melins funderingar om att fågeln badat i något.

– Det går inte med säkerhet att säga vad det är. Men det troligaste är att den har badat i något som har färgat det vita gult, troligen i något järnhaltigt vatten som är rostigt, säger Didrik Vanhoenacker, som menar att missfärgningen bara syns på fågelns vita partier och inte på de svarta partierna.

Andra möjliga teorier är att det handlar om någon form av genetiskt förändring eller att fågeln har ätit något som missfärgat den. Men det är förklaringar som Didrik Vanhoenacker inte håller för troliga.

– Nej, det troligaste är att den har badat i något, säger Didrik Vanhoenacker som menar att det styrks av att det aldrig rapporteras om gula skator på vintern då vattnet fryser.

LÄS MER:Alingsåsprofilernas nya satsning: allsång i Plantaget

LÄS MER:Högt tryck på den mobila veterinären Anneli

LÄS MER:Hos Göran och Maritha får turisterna ro – och chans att se vilda djur

ANNONS