"Jag har brunnit för kaffe länge"

Alingsås: Nu är det officiellt – Ekstedts bageri och kafé öppnar kafferosteri och blir först i stan på att rosta sitt eget kaffe.

ANNONS
|

Att rosta kaffet själv blir en naturlig fortsättning på bageriets och kaféets inriktning, efter att familjen Lindeman tog över för tio år sedan.

– Vi har smalnat av och koncentrerat oss på att vara bageri och konditori. Det innebär att vi tagit bort luncher, vi vill inte spreta för mycket utan bakar allt från grunden och säljer egentligen bara det vi själva har producerat, berättar Mikael Lindeman, som driver Ekstedts tillsammans med Sara och barnen Hampus, Maja och Agaton.

Alltid färskmalt

Hittills har familjen alltid bjudit på färskmalt kaffe på kaféet, vars bönor har beställts genom små importörer med nära kontakt med kaffebönderna. Nu ska Ekstedts även rosta kaffet, inne på gården står en kafferost redo att ta hand om bönor från både Afrika och Sydamerika.

ANNONS

– Jag har brunnit för kaffe länge, vi har haft specialkaffe i åtta år från små rosterier i Sverige. Det enda som vi inte producerar själva är kaffe. Vi kan inte odla kaffet, men vi gör vad vi kan, vi kan inte odla vetet heller. Men naturligtvis ska Alingsås som kaffestad ha sitt eget rosteri, säger han.

Tog över rosten

Tidigare samarbetspartnern i Mölnlycke lade ner sitt rosteri för lite mer än ett år sedan. Mikael Lindeman erbjöds få köpa kafferosten, som stått och väntat på att få sätta igång sedan dess. Initialt ska Ekstedts rosta för eget bruk, men också till sina kunder.

– Sedan utesluter vi inte att sälja till andra kaféer om intresse finns, men vi kommer inte knacka dörr. Vi fokuserar på vår kundbas initialt.

Det är Agaton, Maja och Hampus Lindeman som kommer rosta kaffet.

– Vi har gått på tårna länge nu. Vi har ändå försökt att hålla hög kvalitet på kaffet, men att göra det själv är ännu roligare. Vi kan få det som vi vill ha det. Det är roligt att få lite andra arbetsuppgifter, ett nytt utvecklingsområde, säger Agaton Lindeman.

Nya smaker

I början räknar familjen med att rosten ska vara igång en dag i veckan. Kunderna kan avnjuta en fika på gården, titta på arbetet och dofta på aromerna från kafferosten intill. …Ekstedts kunder förbrukar ungefär två ton kaffe om året, men rosten klarar 15 ton om det behövs. Både Mikael och Agaton gillar sydamerikanskt kaffe, men kommer experimentera med att blanda kaffe från olika delar av världen.

– Bönor från Afrika växer på lavajordar och ofta på högre höjd. De har en annan ton, lite fruktigare och lite syrligare som kanske är lite svårare att ta till sig. De sydamerikanska rimmar bättre med våra andra produkter, det vi siktar på är 80 procent från Brasilien och 20 procent som kickar till lite, som bönorna från Rwanda som vi har inne nu, säger Mikael Lindeman.

ANNONS