Joggar för välgörenhet – sprungit in 32 000 kronor

En gång varje månad har personal från Vittra Gerdsken sprungit ett lopp till förmån för olika välgörenhetsorganisationer. Ett initiativ som har samlat in drygt 32 000 kronor.
– Vi ser det som en rolig grej för att komma ut och samtidigt hjälpa andra människor, säger Sofia Welander, förskolepedagog på Vittra Gerdsken.

ANNONS
|

Det är den 12 december och det är en kall vintersöndag. När Sofia möter upp sina kollegor är det iklädd i ett vitt lucialinne och med ljus i håret. På armen sitter en pulsklocka och i öronen hänger två julgranskulor som örhängen. Under eftermiddagen kommer Sofia tillsammans med kollegorna Lenita Bondesson, Linnea Johansson, Voula Lindahl och Marie Edvardsson springa årets sista lopp för välgörenhet.

– Nu kommer vi att springa mot Kungsgatan och sen bort till och igenom Vimpeln och sen genom stan tillbaka igen, säger Sofia Welander.

Från Svenska Downföreningen fick vi ett diplom där de tackade oss...

Idén om att kombinera träningsglädje och bidra till välgörenhet kom när några ur personalen på Vittra Gerdsken satte ljus i håret och sprang ett lucia-lopp 2020. Därefter har de fortsatt att snöra på löparskorna – i ett helt år.

ANNONS

– Det började egentligen när tre stycken av oss sprang ett lucialopp genom träningsappen RaceOne och skänkte pengar till Barncancerfonden. Efter det så ville vi fortsätta, säger Sofia Welander.

AT har tidigare skrivit om kollegorna när de tillsammans, under 12 timmar, sprang 132 kilometer och samlade in över 25 000 kronor till Barncancerfonden.

– Det var en heldag där vi också hade skaffat sponsorer. Då fick vi in över 25 000 kronor, säger Sofia Welander och fortsätter:

– Jag har räknat på det och efter idag kommer vi ha sprungit in drygt 32 000 kronor under året.

Sofia berättar att intresset för att springa kom när hon blev trött på att promenera för ett par år sedan ”Alla kan springa så länge man gör det i sin takt” säger hon.
Sofia berättar att intresset för att springa kom när hon blev trött på att promenera för ett par år sedan ”Alla kan springa så länge man gör det i sin takt” säger hon. Bild: Matilda Falk

Varje månad är det olika välgörenhetsorganisationer som får en donation från Gerdskengänget från Vittra Alingsås som kollegorna kallar sig. Bland annat har det donerats pengar till Svenska Downföreningen, BRIS, Hjärt-Lungfonden och Julkassen.

– Från Svenska Downföreningen fick vi ett diplom där de tackade oss. Hos Barncancerfonden har vi personliga kontakter så där har vi fått personlig respons, säger Sofia och fortsätter:

– Vi väljer alltid en organisation som hjälper barn på olika sätt, det kan vara psykiska eller fysiska svårigheter barnen har. Vi väljer organisationer som jobbar för barn eftersom vi månar alltid om barns bästa.

Varje lopp är omkring 5 kilometer långt och under året har gängets medlemmar varierat mellan fem till nio personer ur personalen. Slingan väljs ut med omsorg så även de som inte vill springa kan cykla med.

– Vi har försökt sprida det till alla i personalen genom vår hälsogrupp på skolan, där vi når ut till hela enheten. Detta är en del i arbetet att bli Alingsås friskaste för- och grundskola, säger Sofia Welander.

ANNONS