Kommunen vill döpa om central plats – för att visa stöd för Ukraina

Hörnet av Stora Torget, i folkmun kallat för Kattorget, kan få ett nytt officiellt namn. Och namnet ska visa stöd för Ukraina.

ANNONS
|

Hörnet av Stora Torget, i folkmun kallat för Kattorget, kan få ett nytt officiellt namn. Och namnet ska visa stöd för Ukraina.

Under måndagen sammanstrålade samhällsbyggnadsnämnden och under mötet väcktes en så kallad övrig fråga från Socialdemokraterna. En fråga där politisk enighet rådde.

– Vi vill döpa om ena hörnet av Stora torget för att visa stöd för Ukraina, säger Leif Hansson (S), vice ordförande i nämnden.

Torget kallas idag för Kattorget, eller något liknande som kan uppfattas som mindre smickrande.

– Vi la en ett förslag på att den skulle heta något i stil med Ukrainas frihetstorg. Men vi har överlåtit till förvaltningen att bestämma namnet, säger Hansson.

ANNONS

Förvaltningschef Fredrik Linusson har enligt Hansson på sitt bord att kolla av så att något regelverk inte omöjliggör projektet.

– Men jag har svårt att se att det kan bli något bekymmer, säger Hansson, och fortsätter:

– Det här betyder inte att Ukraina vinner kriget mot Ryssland. Men om 290 kommuner visar upp en enad front kan det vara tydlig signal om hur svenska folket ser på detta.

Är planen att detta ska vara ett temporärt namnbyte?

– Nej, vi tänker att det ska vara permanent. Annars finns det en risk att det blir jippobetonat. Nu kan barn, när de fråga sina föräldrar om 10-15 år, få svar på varför det heter som heter.

En namnskylt ska det också bli, enligt Hansson. Men först krävs det att man söker bygglov. Till denna namnskylt vill socialdemokraten också se någon form av informationstavla.

– Jag hade också en tanke om att döpa området mellan broarna till Kiev-kanalen men det blev ingen Göteborgsknorr på detta.

Hur lång tid tar det att få bygglov?

– Jag kan inte processerna så bra då jag är ny som vice ordförande. Men tanken är att det inte ska dra ut på tiden mer än nödvändigt.

ANNONS