Linda bor i Sveriges vackraste nybygge: Jättemånga är intresserade”

Tyska turister kikar in genom fönstren, folk snackar och är nyfikna, men för Linda Jonasson gör det inget alls. Hon älskar sin lägenhet i ett av Alingsås mest omtalade hus, och tycker bara uppmärksamheten är kul.
– Jag och min granne har skämtat om att vi skulle kunna ta betalt för visningar.

ANNONS
|

Linda Jonasson kommer gående på grusgången och vinkar till oss. Våra ”hallå” till varandra bryter tystnaden.

– Här är så tyst, bekräftar Linda. Man tror man är någon helt annanstans.

Ja, det är faktiskt svårt att tro att man befinner sig mitt i centrala Alingsås när man kliver in på Nattsénska gården där Tygvävaren 3 stod inflyttningsklar i mars, fastigheten som tidigare i år utsågs till Sveriges vackraste nybygge i en omröstning på nätet.

Det är inte bara huset, ritat av Åsa Eklöf, som smälter väl in omgivningen där det ligger alldeles vid Lillån och Fattighusbron. Här är lugnt, grönt och lummigt.

ANNONS

Trädgården ser inte alls ut att vara nyanlagd, snarare som om den legat här i hundra år. En del av växtligheten har också funnits här länge, berättar Linda Jonasson och pekar på det gamla äppelträdet och ett magnolieträd.

Här bor jag! Det är en glad och stolt Linda Jonasson som tar emot tidningen i det prisbelönta huset på Bryggaregartan.
Här bor jag! Det är en glad och stolt Linda Jonasson som tar emot tidningen i det prisbelönta huset på Bryggaregartan. Bild: Katrin Niklasson

Vi stannar till utanför Lindas ytterdörr som står på vid gavel.

– Det här är en stor livsförändring jag har gjort, säger Linda som för att förbereda oss på vad som väntar på andra sidan tröskeln.

– Min lägenhet är den minsta i huset, bara 50 kvadrat. Jag har alltid bott stort förut. På 300 kvadrat, 500 kvadrat... Men det är en ny fas i livet nu.

Jag ville bo mindre, men det var också huset och platsen som avgjorde att jag flyttade hit.

Lindas make Patrik dog hastigt för tio år sedan, och nu är snart båda barnen utflugna. Sonen Herman har redan flyttat hemifrån och snart gör dottern Lina det också.

Linda bestämde sig för att sälja sin fyrarummare, också den en bostadsrätt i centrala Alingsås, gjorde sig av med många av sina möbler och provar nu på ”compact living”.

– Jag ville bo mindre, men det var också huset och platsen som avgjorde att jag flyttade hit. Jag har följt det här bygget från början. Jag gillar ju inredning, historia och sånt, förklarar hon.

Inne i Lindas tvårummare möts vi av ljusa väggar, ett kök med marmorskivor och mässingsknoppar, en platsbyggd sittbänk med förvaring och ett badrum med specialutformat badkar.

Det här är inget hastigt projekt och det känner man.

På väggarna i trapphuset har Åsa Eklöf själv målat blomrankor för hand. Hissdörrarna är av glas med snirklig dekor.

Att Tomas och Åsa Eklöf har haft stor omsorg om detaljerna när de lät uppföra huset råder det ingen tvekan om. Man har också jobbat mycket med lokala företag. Köksbänkarna kommer till exempel från Bröderna Ahlgrens Marmorinredningar i Herrljunga och fönstren är gjorda av Främmestad snickeri.

– Det är lite det jag gillar. Det och att det har fått ta tid. Det här är inget hastigt projekt och det känner man, tycker Linda.

Efter att tidigare alltid bott stort, som mest på nästan 500 kvadratmeter i ett hus i Spanien, testar Linda nu att bo i en liten tvårummare.
Efter att tidigare alltid bott stort, som mest på nästan 500 kvadratmeter i ett hus i Spanien, testar Linda nu att bo i en liten tvårummare. Bild: Katrin Niklasson

Bor man som Linda Jonasson gör i Sveriges vackraste nybygge 2024 får man vara bredd på en del uppmärksamhet. Hon konstaterar att Arkitekturupprorets pris och därmed också huset verkligen har blivit en snackis i Alingsås. Det har till och med hänt att tyska turister kikat in genom Lindas sovrumsfönster då de passerat förbi ute på gatan i sommar.

– Folk kommer fram och frågar: ”Bor du här?” Jag och min granne har skämtat om att vi skulle kunna ta betalt för visningar. Det är jättemånga som är intresserade, även innan Eklöfs fick priset, men jag har inte ont av det.

– Jag tycker det är jättekul med priset, fortsätter Linda. Jag är fritidspolitiker, och sitter i bygg- och miljönämnden, och vi har pratat om det där också.

Vad säger dina vänner då, när de kommer och hälsar på?

– Alla säger att det är så fint och mysigt. Vi har suttit mycket ute på gården i sommar under den stora parasollen.

På gatan utanför står Lindas Citroën som är av samma årsmodell som hon själv, 1976, och går under smeknamnet ”Lilla blå”.
På gatan utanför står Lindas Citroën som är av samma årsmodell som hon själv, 1976, och går under smeknamnet ”Lilla blå”. Bild: Katrin Niklasson

Samtidigt är Lindas kompisar skeptiska till lägenhetens storlek och att hon verkligen kommer trivas på så liten yta.

– Ingen tror på det här, alla tror att jag kommer att flytta.

Det tror inte Linda själv även om det har varit en stor omställning – och många turer till återvinningscentralen.

– Jag tror att jag kommer trivas. Här har man i och för sig ingen egen trädgård, men jag älskar verkligen innergården och sitter mycket där. Det är också rätt befriande att ha så lite att sköta om.

– Fast jag har ställt ett ultimatum till barnen. Att jag sparar ingen av deras grejer! Vem har 17 gratängformar? Jag räknade till 17, medger Linda med ett hjärtligt skratt.

Linda Jonasson

Ålder: 48 år.

Familj: Sonen Herman, 23, och dottern Lina, 21 samt katten Charlie, 8 år.

Bor: I det prisbelönta huset Tygvävaren 3 på Bryggaregatan i Alingsås.

Jobb: Familjebehandlare på socialförvaltningen.

Övrigt: ”Vin och mat är en hobby, jag lagar mycket mat. Och så har jag fått en knäpp på vinterbad och badar i Gerdsken varje vinter.”

LÄS MER:Nu flyttar de första boende in i Tygvävaren – titta in i husen

LÄS MER:Prisade Alingsåsparet igång med nästa byggprojekt: ”Vet att det kommer bli fint”

ANNONS