Så påverkas verksamheten på Alingsås lasarett av strejken

Under tisdagen utvidgades vårdstrejken och nu påverkas även vårdavdelningar på Alingsås lasarett av konflikten. Men det har förhandlats fram undantag som innebär att avdelningarna inte helt stängs ner.

ANNONS
|

Klockan elva på tisdagen utökades den pågående vårdstrejken, vilket innebär att delar av verksamheten på Alingsås lasarett påverkas av konflikten.

– Det strejken omfattar för Alingsås lasarett är vår medicinavdelning, avdelning fem för hjärtsjukvård, och vår operationsavdelning. Det är de två avdelningarna som är uttagna i strejk, säger Henrik Almgren, produktionschef Sjukhusen i Väster där Alingsås lasarett ingår.

Undantag på Alingsås lasarett

De båda avdelningarna på lasarettet är dock inte helt nedstängda utan det pågår viss verksamhet där även under pågående strejk.

– I fredags avslutade vi en förhandling om undantag för att mildra effekterna för medicinavdelningen och även för vår operationsavdelning, säger Henrik Almgren.

ANNONS

Vad innebär undantagen för operationsavdelningen?

– För operation har vi undantag för att möjliggöra akuta operationer, canceroperationer och barnoperationer. Det har vi undantag för, all annan planerad verksamhet är inställd, säger Henrik Almgren.

Hanterbar och säker nivå

När det gäller medicinavdelningen görs alltså också vissa undantag och där bedrivs viss vård även under pågående strejk. På avdelningen vårdas patienter för till exempel hjärtinfarkt.

– Där har vi ett undantag som innebär att vi upprätthåller 15 övervakningsplatser, jämfört med 23 i vanliga fall. Det är neddragningar, men vi bedömer att det är en nivå som är hanterbar och säker, säger Henrik Almgren.

Vill se snabbt slut

I samband med dagens utökade strejk tog Vårdförbundet ut 1 300 personer i strejk runt om i landet. Motparten SKR, Sveriges kommuner och regioner, och de kommunala företagens arbetsgivarorganisation Sobona vill med hjälp av medlare få ett snabbt slut på konflikten. De anser dock att Vårdförbundets krav på en arbetstidsförkortning är svår att gå med på.

− Vi ser att arbetstidsförkortning är fel väg att gå i nuläget. Bristen på rätt kompetens i vårdyrkena är stor och att korta ned arbetstiden gör det ännu svårare att ha tillräckligt med personal för att ta hand om alla patienter. Vi vill istället satsa på andra åtgärder, som att förebygga ohälsa, kompetensutveckling, karriärmodeller och uppgiftsväxling, säger Sten Nordin, vice ordförande förhandlingsdelegationen SKR och Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Operationsköer kan växa

Hur strejken kommer att påverka vården är något som avgörs av hur länge konflikten mellan parterna kommer att pågår.

– Blir konflikten långvarig kommer den få stora konsekvenser på sikt. Väntetiderna, köerna, för patienter som väntar på operation kommer sannolikt att bli påverkade, säger Henrik Almgren som fortsätter:

– Vi förhåller oss till det som gäller och hoppas att vi så snart som möjligt kommer ut ur konflikten, inte minst för patienternas och deras anhörigas skull.

LÄS MER:Här går Alingsås vårdpersonal ut i strejk: ”Nu ska det skaka”

LÄS MER:Hjärtavdelning kan tvingas stänga: ”Medför risker”

LÄS MER:Alingsås lasarett dras in i strejkvarsel – operationer kan få vänta

ANNONS