Sara Olsson och Ronja Bergström på Gerdas bageri kommer ha fullt upp Fettisdagen.
Sara Olsson och Ronja Bergström på Gerdas bageri kommer ha fullt upp Fettisdagen. Bild: Katrin Niklasson

Semmelfeber i Alingsås – inte bara på fettisdagen

I dag är det Fettisdagen och tusentals semlor kommer lämna Alingsås bagerier. Men alingsåsarna äter gärna semlor redan efter jul.
– Kunderna efterfrågor semlor redan efter helgerna, säger Mikael Lindeman på Ekstedts bageri och café.

ANNONS
|

Det är lördag och några dagar kvar till Fettisdagen. Men förberedelserna inför den beräknade anstormningen av kunder idag är redan igång på Gerdas bageri.

– Vi har redan börjat förbereda och idag, på själv Fettisdagen, kommer vi ha extra personal, berätta Ronja Bergström på Gerdas.

– Förra året sålde vi några tusen semlor på Fettisdagen, men jag tror det blir fler i år. Det är ju lönedag också!, fortsätter hon.

Är det många som efterfrågar specialsemlor av något slag?

– Ja, jag tycker det är fler och fler som vill ha laktos- eller glutenfria semlor. Sedan har vi ju även vaniljsemla för dem som inte tål mandel. Alla ska ju kunna äta en semla, tycker jag.

ANNONS

För Anders Aspsjö, som driver Marieborgs bageri sedan i somras, är det den första semmelsäsongen som bagare i Alingsås.

Anders Aspsjö på Marieborgs tycker att en perfekt semla ska ha lös mandelmassa.
Anders Aspsjö på Marieborgs tycker att en perfekt semla ska ha lös mandelmassa. Bild: Katrin Niklasson

– Det är svårt att säga hur mycket vi kommer sälja idag, men jag gissar på strax över tusen semlor. Det är det jag siktar på i alla fall, säger Anders, och fortsätter:

– Semlan är jätteviktig för bagerierna. Och även kanelbullens dag.

Mohammed Alnssouh och Hans-Ove Vallin var på Marieborgs för att handla semlor under lördagen. Men det utesluter inte att det blir en semla även på Fettisdagen, berättar Hans-Ove.
Mohammed Alnssouh och Hans-Ove Vallin var på Marieborgs för att handla semlor under lördagen. Men det utesluter inte att det blir en semla även på Fettisdagen, berättar Hans-Ove. Bild: Katrin Niklasson

Sedan Anders tog över Marieborgs har bageriets semlor förändrats.

– Enligt mig ska en perfekt semla ha lös massa så det här blir det första året Marieborgs har det. Innan har den varit hårdare. De flesta har tagit det positivt, säger han.

Att försäljningen av semlor börjar tidigare och tidigare för varje år, och att det minsann var annat förr, är en uppfattning många har. Men Anders Apsjö, som länge arbetat som bagare, framhåller att man även för 25 år sedan började sälja semlor mellan jul och nyår.

– I alla fall var det så i Borås, där jag jobbade.

Mikael och Maja Lindeman bakom sina semlor.
Mikael och Maja Lindeman bakom sina semlor. Bild: Katrin Niklasson

Mikael Lindeman på Ekstedts bageri & café uppskattar att de kommer sälja ungefär 1 200 till 1 500 semlor idag.

– Kunderna efterfrågar semlor redan efter helgerna. Vissa kanske rynkar lite på näsan och säger ”har ni semlor redan?” och sedan säger de snabbt ” då tar jag två!”, skrattar Mikael, och fortsätter:

– Från när vi börjar med semlor tills vi slutar innan påsk är semlan den absolut största produkten för oss.

ANNONS