Skandiamannen pekas ut som mördaren

Åklagaren anser att Skandiamannen, Stig Engström, mördade Olof Palme. Då Engström är död läggs mordutredningen ned. Inga bevis har hittills presenterats i skuldfrågan.

ANNONS
|

Förväntningarna var stora på tisdagsförmiddagens pressträff. I förhandsspekulationerna talades det om att ett mordvapen eventuellt skulle presenteras. Så blev det inte. Och inte heller presenterades några andra bevis i ärendet.

Åklagaren Krister Petersson gick dock igenom vittnesuppgifter på mordplatsen och det faktum att signalementet på mördaren stämmer bra överens med den så kallade Skandiamannen, Stig Engström.

Skuldfrågan kommer dock inte att avgöras i domstol då Engström gick ur tiden år 2000. AT har varit i kontakt med kommunens säkerhetschef Eija Suhonen som kommenterar ärendet såhär:

– Jag tycker att det känns bra att svensk polis har lyckats lösa två svåra mordutredningar. Att få ett avslut när det gäller mordet på statsministern har känts osannolikt, men nu har vi ett svar till slut, säger Suhonen, och tillägger:

ANNONS

– Dubbelmordet i Linköping är förstås inte ett lika stort nationellt trauma, men det känns också fint att familjerna äntligen har möjlighet att få ett svar på vad som hände.

Du menar att det är löst?

– Det är löst i den meningen att utredningen läggs ner. Den trolige gärningsmannen är död, varken han eller vi får en rättegång. Men de flesta av oss kan nog förlika oss med att Stig Engström var den skyldige.

Från flera håll i debatten uttrycks samtidigt en stor besvikelsen över att det inte framkom något mer av substans under pressträffen.

Joakim Järrebring, s-riksdagsledamot och alingsåsare:

– Jag tycker att åklagaren har kommit så långt det går i utredningen. Skandiamannen är nog det mest intressanta spåret att följa om han varit vid liv. Det enda jag hade tyckt varit intressant av att ta del av är motivfrågan. Det nämndes att han umgicks i kretsar som visade antipati mot Palme. Men man hade velat se ett tydligt motiv. Antipati mot en politiker är inte ett tydligt motiv för mord.

– Från utredningens del utgår man ifrån att han är en ensam gärningsman. Men man kan inte bortse från att det kan vara en konspiration, men att att dessa uppgifter är skyddade med sekretess med utgångspunkt från rikets säkerhet. Det tycker jag man borde kunnat gå in på.

Kristina Grapenholm, liberal och kommunfullmäktiges ordförande, säger att hon som novis har svårt att uttala sig men att det vara en “gedigen redogörelse” som gavs under förmiddagen.

– Men det hade dock varit väldigt skönt om det hade varit klart, säger Grapenholm. Den fråga jag ställer mig är vad som händer efter den här presskonferensen om det blir mer spekulationer.

Kommunstyrelsens vice ordförande i Alingsås Simon Waern (S) kommenterar det som framkom idag såhär:

– Ja, det blev ju ett enda stort västgötaklimax av det hela. Palmegruppen har de senaste månaderna genom sina egna uttalanden byggt upp helt orealistiska förväntningar som idag inte infriades, säger Waern, och tillägger.

– Däremot talar uppenbarligen mycket för att det faktiskt är Engström som är skyldig. Den viktigaste slutsatsen som Krister Petersson drar är enligt mig att han anser att de indicier och vittnesmål man har åtminstone hade räckt till för en häktning. Sannolikt kommer man aldrig komma längre än så här; de andra spåren är körda i botten och möjligheten att få fram ytterligare teknisk bevisning är i princip obefintlig. Så mordet förblir olöst.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson (M):

– Förhoppningsvis kan detta besked nu bli ett avslut, med dessvärre talar väl en del för att dagens besked kommer att leda till nya spekulationer.

Filipsson konstaterar att teknisk bevisning saknas efter 34 år.

– Onekligen är också detta ett rejält underbetyg åt hela utredningen. Engström har ju funnits med från dag ett men avfärdats.

Här kan du höra Stig Engströms vittnesmål under rättegången mot Christer Pettersson, som dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten:

ANNONS