Hitta ut lever vidare i Alingsås. Kommunen har beviljat OK Skogshjortarna 375 000 kronor i bidrag, fördelat på tre år, för att fortsätta driva folkhälsoprojektet.
Hitta ut lever vidare i Alingsås. Kommunen har beviljat OK Skogshjortarna 375 000 kronor i bidrag, fördelat på tre år, för att fortsätta driva folkhälsoprojektet. Bild: Stefan Samuelsson

Stolpjakten går vidare

Hitta ut får en fortsättning. Kommunen ger Orienteringsklubben Skogshjortarna 375 000 kronor i föreningsbidrag, fördelat på tre år, för att folkhälsoprojektet ska leva vidare.

ANNONS
LocationAlingsås|

Hitta ut finns på ett 30-tal platser i Sverige. Det är ett friskvårdsprojekt som går ut på att samla checkpointsstolpar. OK Skogshjortarna fick, till och med i år, hundratusen kronor per år i fyra år för att driva projektet i Alingsås.

Föreningen lägger ned ungefär 400 timmar ideellt arbete per år på projektet.

Nu har kommunens kultur- och utbildningsnämnd beviljat 375 000 kronor till ändamålet under åren 2020-2022. Projektet drar, som brukligt, i gång igen nästa år i månadsskiftet mars-april.

"Kommer nog upp i tiotusen"

Lennart Hålsjö, projektledare för Hitta ut i Alingsås, stack 2016 ut hakan och sa att efter 2019 så ska tiotusen alingsåsare ha letat checkpoints.

ANNONS

– Det kan jag inte bevisa, men jag kan bevisa att 3138 personer har registrerat sig. En undersökning har visat på att det är någonstans mellan 25 och 50 procent som registrerar sig. Och tillsammans med skolelever som har deltagit så kommer vi nog upp i tiotusen och då är jag nöjd, säger han och fortsätter:

– Det är alltifrån sådana som har tagit en enstaka checkpoint något år till sådana som tagit alla checkpoints alla år.

En fjärdedel av de 125 stolparna i Alingsås har gått att nå med cykel, barnvagn eller rollator. De svåraste kontrollerna är en utmaning även för erfarna orienterare. Ett 70-tal av de som registrerat sig har tagit alla stolpar.

– Snittet för att ta en checkpoint är 40 minuter. Det genererar hundratusen aktivitetstimmar per år. Kommunen har haft två önskemål; att alingsåsarna ska röra på sig mer och upptäcka nya platser i kommunen, säger projektledaren Lennart Hålsjö.

Öppna för förslag

Nästa år utlovas nya platser för stolparna i den norra delen av kommunen. Det planeras också för ett gemensamt stolpområde på kartan med Vårgårdas motsvarighet.

Tidigare har vissa checkpoints suttit på speciella byggnader och platser, som Karin Boyes minnessten. Nu tänker Skogshjortarna lansera temat "föreningar och idrott". Stolpar ska placeras på ställen förknippade med just idrott.

– Alingsåsarna får gärna höra av sig och komma med förslag.

Hitta ut har även en utmaning i att hitta nya målgrupper.

– Vi har varit ut till pensionärsföreningar och berättat om Hitta ut och i höstas hade vi ett samarbete med Bröstcancerföreningen Svea.

ANNONS