– Det är ju ingenting som jag har menat att de ska dra igång, utan det är ju bara deras egna tankar som har satt i gång det hjulet, säger Johan Holmedal om namninsamlingen.
– Det är ju ingenting som jag har menat att de ska dra igång, utan det är ju bara deras egna tankar som har satt i gång det hjulet, säger Johan Holmedal om namninsamlingen. Bild: Lina Abrahamsson

Torghandlaren Johan om stödet efter kommunbeslutet: Rörande

När torghandlaren Johan Holmedal blev hänvisad till att sälja på Kungsgatan istället för Lilla torget, svarade han med att inte sälja alls. Kommuninvånare har engagerat sig i frågan på sociala medier, och en namninsamling har startats till förmån för Johan och övriga handlare.
– Torghandel har ju alltid funnits, och man måste ju göra sina röster hörda, säger Johan Holmedal.

ANNONS
|

När Sommartorget intog Lilla torget i juni hänvisades Johan Holmedal, likt tidigare år, till att bedriva sin handel på Kungsgatan. Men torghandlaren är trött på att flytta runt, och anser att platsen på Kungsgatan innebär trafikfara för kunderna. Därför tog han beslutet att inte bedriva sin handel överhuvudtaget under sommaren, något som AT tidigare har skrivit om.

Sedan dess har kommuninvånare engagerat sig i frågan på sociala medier, och en namninsamling har startats, där underskrivarna vill att torghandeln ska bedrivas utan begränsningar.

– Det visar väl bara att invånarna tycker att det ska finnas en torghandel, så det känns roligt, eller rörande eller hur man nu ska uttrycka sig. Det är ju ingenting som jag har menat att de ska dra igång, utan det är ju bara deras egna tankar som har satt i gång det hjulet, säger Johan Holmedal.

ANNONS
Johan Holmedal på platsen där han brukar ha sin torghandel.
Johan Holmedal på platsen där han brukar ha sin torghandel. Bild: Lina Abrahamsson

Hur känns det att de engagerar sig?

– Det är väl bra att de visar att de vill göra sina röster hörda när det har blivit ett sånt här läge. Torghandel har ju alltid funnits, och man måste ju göra sina röster hörda, och det är ju kommuninvånarna som gör det bäst, och visar vad de tycker och tänker. Så det känns ju bra, att man har stöd, säger han.

Jonas Sjölin, samhällsbyggnadschef i Alingsås kommun, säger att en utredning kommer starta i höst när semesterperioden är över, där man ska se över var torghandeln kan bedrivas när det sker evenemang på torget.

Hur påverkas beslutet av namninsamlingen och att vissa kommuninvånare tagit ställning?

– Självklart lyssnar ju vi på vad alingsåsarna tycker. Vi förstår ju att Johan som torghandlare i Alingsås har en produkt, alltså frukt och grönt, som är en härlig ingrediens i Alingsås på torgen, och också uppskattat av alingsåsarna, och det är klart att det är något som vi tar jättestor hänsyn till, att vi vill att det ska fortgå och finnas kvar, säger Jonas Sjölin.

Jonas Sjölin, samhällsbyggnadschef på Alingsås kommun, säger att utredningen förhoppningsvis är klar innan isbanan kommer upp.
Jonas Sjölin, samhällsbyggnadschef på Alingsås kommun, säger att utredningen förhoppningsvis är klar innan isbanan kommer upp. Bild: Filip Landqvist

Jonas Sjölin säger att i utredningen måste man ta hänsyn till och föra dialog med flera olika aktörer. Det är torghandlarna, handelsföreningen, politikerna och andra som har intresse av att vara på torget.

– Det finns andra som också vill komma åt de här torgytorna, med evenemang som är temporära. Men också att kommunen skapar skridskobana eller sommartorg. Och så ser det ut i alla svenska städer, att torghandeln inte är på samma plats när annat händer i staden, som också är viktigt för stadens attraktivitet och liv, säger Jonas Sjölin.

Planen är att utredningen ska bli klar under året. Förhoppningsvis kan den bli klar innan skridskobanan sätts upp i vinter, vilket tidigare år också har inneburit att torghandlarna har behövt flytta på sig.

– Hur den processen ser ut beror ju lite på vilka olika inspel vi har och vilka dialoger vi behöver hålla och sådär. Men det är klart att vi vill ju involvera alla som är intressenter. Och så ska vi ju ändå säga att idag har vi inte jättemånga torgare i Alingsås, men de vi har är vi ju rädda om, och vi vill ju utveckla torghandeln över tid så att vi skapar ett bra läge och en bra situation för torgarna att vara i Alingsås, säger han.

Johan Holmedal säger att om kommunen kan komma till ett beslut för var torghandeln ska ske under evenemang, så är planen att ta upp försäljningen till hösten igen.

Och om det inte kommer till ett beslut?

– Det vet jag inte riktigt. Det är inte helt hundra, sådana här avbräck är ju aldrig positivt. Jag har inte riktigt hunnit tänka på det så långt, säger Johan Holmedal.

LÄS MER:Insändare: Låt oss behålla Johans torghandel

LÄS MER:Insändare: Torghandel platsar utmärkt på ett sommartorg

ANNONS