Oliver Östbäck, frilansande musiker.
Oliver Östbäck, frilansande musiker. Bild: Victor Göransson

Tuff situation för frilansare inom underhållningsbranschen

Coronavirusets framfart slår hårt mot underhållningsbranschen, som till stor del består av frilansare.
– Det ser inte ljust ut, säger alingsåsaren Oliver Östbäck, som verkar inom branschen.

ANNONS
|

LÄS MER:Arbetsförmedlingen rustar för varsel

Det var i onsdags förra veckan som ”den stora bomben” kom, enligt musikern Oliver Östbäck.

– Coverbandet jag spelar med mycket just nu skulle upp till Hemsedal för att spela på afterskin, som är bland de roligaste gigen under hela året. När jag stod och packade väskan kom ett sms från bandledaren som sa att det inte skulle bli några gig, berättar Oliver och fortsätter:

– Det blev ett rejält inkomstbortfall redan den helgen och därefter avbokades fler och fler gig. Det rör sig nu om ett 30-tal.

I spåren av Corona har det rapporterats om flertalet stora varsel, bland annat i besöksnäringen. Tidigare i veckan presenterade regeringen med stödpartierna C och L ett krispaket på 300 miljarder kronor för att rädda svenska företag. Men för frilansare inom musik- och eventbranschen är situationen tuff, enligt Oliver.

ANNONS

– Situationen är något helt annat för oss i musik- och eventbranschen, som är uppbyggd av frilansare. Det här scenariot, att alla jobb försvinner direkt, kunde man inte riktigt se komma. Nu står jag utan inkomst, säger han, och fortsätter:

– Jag har haft turen att kunna jobba heltid senaste åren, med musik och evenemang, men framöver, beroende på var det här tar vägen, kan det bli aktuellt med ett extrajobb.

LÄS MER:Lundgrens permitterar i spåren av coronaviruset

ANNONS