Lilly Storm, 84 år, bor på äldreboendet Brunnen i Alingsås. Hon kommer att ta vaccin mot covid-19 om hon erbjuds det.
Lilly Storm, 84 år, bor på äldreboendet Brunnen i Alingsås. Hon kommer att ta vaccin mot covid-19 om hon erbjuds det. Bild: Alingsås kommun

Vaccin på gång – så tycker boende på Brunnen om det

På söndagen inleder Sverige vaccinationen mot covid-19. Först ut är personer som bor på särskilt boende för äldre.
– Om de vill vaccinera mig så får de göra det, säger Lilly Storm, 84 år, som bor på äldreboendet Brunnen i Alingsås.

ANNONS
|

Snart inleds vaccineringen mot covid-19 i Sverige.

Först ut är personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst i ordinärt boende, i huvudsak personer som är 70 år och äldre, personal inom äldreomsorgen som arbetar nära boende eller omsorgstagare och vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör en riskgrupp enligt prioritet.

– Jag följer med strömmen och motsätter mig inte vaccinet. Om de vill vaccinera mig så får de göra det. Allting har ställts på ända och det är svårt att förstå vad som händer runtom i världen. Jag finner mig i det som de som förstår sig på det här bestämmer, säger Lilly Storm, som bor på äldreboendet Brunnen i Alingsås.

ANNONS

”Verkligheten känns overklig”

Brunnen är ett av kommunens mindre äldreboenden. De äldre som bor på Brunnen bor i servicelägenheter. Än så länge har boendet klarat sig undan fall av covid-19.

– Verkligheten känns overklig. Jag vågar inte motsätta mig vaccin, när jag tänker på alla människor som ligger i respirator, säger Lilly Storm och fortsätter:

– Jag är blind och beroende av min omgivning. Jag tror på de som förstår sig på vaccinet och tar det utan att vara fundersam över följder.

Hur har julen varit detta speciella år?

– Den här julen har gått extra fort, tycker jag. Den har bara svischat förbi, men vi har ätit gott och jag har fått julklappar och blommor.

Ulla vill ”ställa upp”

Ulla Wallin, 89 år, flyttade in på Brunnen i september.

– Det har varit ett turbulent år. Jag blev ensam efter 72 år då min make gick bort i januari. När jag bodde ensam i villan tänkte jag inte så mycket på coronaviruset, men man hörde det på nyheterna hela tiden, coronan har gjort sig mer påmind sedan jag flyttade till äldreboendet.

– Det är en fruktansvärd sjukdom som man inte kan bagatellisera, men det hjälper inte att oroa sig. Jag är inte typen som blir rädd i onödan. Jag tänker att jag inte kan göra något åt det, det är som det är. Men man får vara försiktig med alla man träffar och alla här är försiktiga. Personalen är väldigt försiktig och vi har klarat oss bra på Brunnen.

Ja, ni har inte haft ett enda fall än?

– Ja, här är det rent än så länge.

Vad tänker du om att vaccin nu är på gång?

– Det känns skönt. Vi får hoppas att det bromsar upp pandemin. Jag vet inte om så mycket förändras för mig om jag vaccinerar mig, men det är viktigt att så många som möjligt tar vaccinet och då vill jag ställa upp.

Ser du det som en plikt?

– Ja, om de vill att så många som möjligt ska ta vaccinet och säger att jag ska ta det så gör jag det. Det är bra om alla tar det.

Har du kunnat ha någon kontakt med anhöriga under pandemin?

– Min dotter och hennes man bor nära mig och vi har haft kontakt hela tiden. De har fått lov att komma hit och hälsa på tidigare, det har varit bra. Nu, veckorna fram till att vi blir vaccinerade, ska vi ha så lite kontakt som möjligt med våra närmaste. Vi får prata med varandra över paddan (surfplattan) eller telefonen.

– På julafton pratade vi med varandra på paddan och då kunde jag se dem. Det var skönt.

Hur var julen?

– Jag är ingen julälskare. Jag har funderat på hur det skulle fungera att vara här på boendet på julen, men de har varit helt underbara på boendet! Det har känts jättemysigt och fint. Jag har inte saknat någonting och det har inte känts tråkigt, och nu kunde jag prata med min dotter och hennes familj och vi kunde se varandra.

LÄS MER:Första vaccindoserna på plats i Sverige

LÄS MER:Första svenska fallet av brittisk coronavirusvariant konstaterat

LÄS MER:Covid-19 tvingar Ewa till tidigare pension

ANNONS