”Vi gläder oss, nu får och kan vi välkomna alla till kyrkan”

Glädje i kyrkan efter beskedet om upphörandet av pandemirestriktionerna.
– Det är underbart! Vilken lättnad! Nu får vi bara be och hoppas att det håller.

ANNONS
|

Det är en mycket glad och lättad komminister Monica Eckerdal som tar emot i Christinae kyrka samma dag som det meddelas att pandemirestriktionerna i Sverige upphör den 9 februari.

Eckerdal är distriktschef i området centrum av Alingsås pastorat och snart två år av pandemi, varav långa tider med olika restriktioner, har inneburit en stor omställning för kyrkan och dess verksamhet.

Det har varit ganska så tufft

– Det har varit ganska så tufft, säger Monica Eckerdal.

– Kyrkans uppdrag är ju detsamma i alla tider, pandemi eller inte, och oavsett restriktioner ska kyrkan förrätta vigslar, dop, begravningar och mässor. Så har också skett, men lätt har det inte varit alla gånger.

ANNONS

Under en period till exempel tilläts bara åtta kyrkobesökare.

Vi har försökt göra så bra vi kunnat. Ett tag hade vi tre kortare mässor direkt efter varandra

– Vi har försökt göra så bra vi kunnat. Ett tag hade vi tre kortare mässor direkt efter varandra. På så sätt kunde vi ta emot 24 besökare en söndag, istället för bara åtta.

– Särskilt besvärligt var det under den perioden med begravningar. Det var många som sorgligt nog inte fick vara med och ta ett sista farväl av sina nära och kära, säger Monica Eckerdal.

Sedan följde en period där man kunde ta emot 50 besökare och då kollade man även vaccinationspass i kyrkporten.

– Det var lite olika reaktioner på just det. Dom som inte kunde komma in blev förstås inte glada.

Monica Eckerdal vid dopfunten i Christinae kyrka. I helgen gäller ännu restriktionerna, med doplördag blir det i alla fall och på söndag får alla familjer som döpte ett barn under förra kyrkoåret hämta barnets dopängel som hängt i smidesträdet (i förgrunden på bilden) sedan dopdagen.
Monica Eckerdal vid dopfunten i Christinae kyrka. I helgen gäller ännu restriktionerna, med doplördag blir det i alla fall och på söndag får alla familjer som döpte ett barn under förra kyrkoåret hämta barnets dopängel som hängt i smidesträdet (i förgrunden på bilden) sedan dopdagen. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

Många dop och vigslar har också skjutits på framtiden under pandemin. När det gäller dopen har man redan nu i helgen en doplördag i Christinae kyrka där man kunnat boka tid för dop. Restriktionerna gäller dock fortfarande så den dopfest som det skulle ha kunnat bli med kaffeservering i Christinaesalen för alla dopbesökarna uteblir. Det får vänta till nästa år.

Vi gläder oss verkligen, nu får och kan vi välkomna alla till kyrkan. Det känns härligt.

Men från och med 9 februari återgår allt till ett mer normalt läge.

– Vi gläder oss verkligen och nu får och kan vi välkomna till kyrkan. Det känns härligt. Det här betyder ju också att körerna kan återuppta sin verksamhet, liksom alla barn- och ungdomsgrupper och annan verksamhet.

Något man har fått lära sig under den här perioden är att planera. Och planera om när förutsättningarna ändras.

– Det har så klart tagit kraft och energi, men det har drabbat hela samhället och alla människor, säger Monica Eckerdal.

Vi är jätteladdade. Nu kör vi!

– Vi är jätteladdade. Nu kör vi, säger komminister Monica Eckerdal.
– Vi är jätteladdade. Nu kör vi, säger komminister Monica Eckerdal. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

Hur laddade är ni i Alingsås pastorat att starta upp verksamheten på normal nivå igen?

– Vi är jätteladdade. Nu kör vi, säger Monica Eckerdal.

ANNONS