Flygplan på Landvetter evakuerades – rökfylld kabin

Under fredagsförmiddagen var det en insats på Landvetter flygplats sedan ett plan blivit rökfyllt. Planet stod vid gaten och alla 75 passagerare ombord evakuerades. Enligt uppgifter ska det vara ett flygplan från Finnair som drabbades.

ANNONS
|

Larmet kom in till SOS Alarm vid 09.15. Enligt sjö- och flygräddningscentralen ska det handla om ett elfel på flygplanet som hade 75 passagerare ombord.

Planet tillhör Finnair och skulle klockan 08.55 ha lyft mot Helsingfors, enligt Swedavia.

– Det står inne vid gaten och var inte ute och taxade, sade Jonas Brunosson, biträdande räddningsledare vid sjö-och flygräddningscentralen, vid 09.20.

Passagerarna evakuerades från planet som uppges ha varit rökfyllt.

– Det var ett avgående plan som skulle boarda, det stod parkerat och hade inte startat. De upptäckte brandrökslukt ombord. De passagerare som gått ombord fick lämna planet och gå tillbaka till terminalen, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia.

ANNONS

Både räddningstjänsten och polis var på plats. Enligt polisen finns det inga uppgifter om personskador.

Finnair flyger ut flygplanstekniker

Vid 10.25 meddelade räddningstjänsten att de var klara på platsen och hade lämnat.

– Alla passagerare var redan utrymda när vi kom till platsen. Vi har nu ventilerat planet och gått runt och säkerställt att det inte brinner någonstans, säger Tomas Olsson, presstalesperson hos räddningstjänsten.

Finnair meddelar att de inte vet varför elfelet har uppstått men att de kommer undersöka saken.

– Flyget är inställt och vi kommer att flyga ut våra egna flygplanstekniker till Landvetter för att undersöka vad som har hänt. Vi har lyckats hitta alternativa rutter för de sjuttio resenärerna idag eller imorgon, säger Mari Kanerva på Finnairs mediadesk.

Vet du mer om händelsen? Ring Härryda-Posten på 031-761 11 94 eller mejla ditt tips till tipsa@harrydaposten.se.

ANNONS