Läget beskrivs just nu som ansträngt inom omsorgen i Herrljunga kommun. Många anställda är sjukskrivna, antingen med covid eller en vanlig förkylning.
Läget beskrivs just nu som ansträngt inom omsorgen i Herrljunga kommun. Många anställda är sjukskrivna, antingen med covid eller en vanlig förkylning. Bild: Stefan Bennhage

Akut brist på vårdpersonal i Herrljunga

Både covidfall och förkylningar ställer till det inom vården i Herrljunga. Personalbristen är såpass akut att kommunen vädjar efter hjälp på sin hemsida.
– Alla som brinner för omsorgsarbete, med eller utan utbildning, är välkomna att söka, säger tf bemanningschef Mikaela Hektor.

ANNONS
|

Hur många procent av kommunens vårdpersonal som just nu är sjukskriven kan Mikaela Hektor inte svara på, men hon benämner sjukfrånvaron som hög.

– Det är både covid och vanliga förkylningar. Nu måste man ju vara hemma vid minsta symtom och också om familjemedlemmar är sjuka, så det frestar hårt på verksamheten, konstaterar Mikaela Hektor, tillförordnad bemanningschef och även enhetschef inom hemtjänsten.

Hon beskriver läget inom vården i stort som ansträngt, även om det är värre på vissa enheter.

– Vi har ändå kontroll över verksamheten, vi tummar inte på kvalitén eller prioriterar bort några vårdinsatser.

Både ordinarie personal och vikarier som kommunen brukar anlita är just nu sjukskrivna.

ANNONS

– Många har testat positivt för covid utan symtom, eller med väldigt lindriga symtom. Men då måste de ju ändå vara hemma en vecka, påpekar Mikaela Hektor.

Så personalbristen är ganska akut, ni behöver fler vikarier den här veckan?

– Ja, så är det.

Vilken kompetens söker ni?

– Utbildade undersköterskor i första hand. Men alla som brinner för omsorgsarbete, med eller utan utbildning, är välkomna att söka. Sedan behöver man ju ha personlig lämplighet. Alla som är nya på jobbet får en introduktion där man får gå bredvid en erfaren anställd under tre dagar.

LÄS MER:Polisstationen i Vårgårda växer

LÄS MER:Herrljungakillar kör vinterbad för tuffingar

ANNONS