Herrljungafotografen svensk mästare i dokumentärt fotografi

Med en unik ögonblicksbild på en luftballongs inre tog Herrljungafotografen Angelica Lyckborg hem priset som svensk mästare i dokumentärt fotografi i helgen.
– Jag har lärt mig så mycket och är redan peppad på att söka in till tävlingen nästa år, säger hon till AT.

ANNONS
|

"För exceptionell yrkesskicklighet som fotograf tilldelas Angelica Lyckborg svensk mästare i kategori dokumentär.”

...så lyder orden på Angelicas diplom. När jag når henne på måndagsförmiddagen har hon inte riktigt smält vinsten i SM i Fotografi som avgjordes på Grand hotel Alingsås i helgen.

– Det var tre väldigt intensiva dagar minst sagt, inleder hon.

– Bilden var väldigt hyllad och det var väldigt kul att höra alla fina ord som sas om den, säger Angelica Lyckborg till AT.
– Bilden var väldigt hyllad och det var väldigt kul att höra alla fina ord som sas om den, säger Angelica Lyckborg till AT. Bild: Angelica Lyckborg

Redan på mästerskapets första dag fick Angelica reda på att hennes bild i kategorin Dokumentärt fick höga poäng av den internationella juryn. Men det skulle ta ytterligare diskussioner för juryn att komma överens om ett slutgiltigt betyg.

– Första omgången tror jag att de gav bilden 89 poäng vilket är väldigt bra. Men de var oense så juryn tog tillbaka bilden och diskuterade den ytterligare. Efteråt höjde de poängen på bilden till 94.5 poäng, berättar Angelica.

ANNONS

Som max kan en bild få 100 poäng och senare har Angelica förstått att det är få bilder som får över 90 poäng.

– Det har varit otroligt hög konkurrens på bilderna. Jag tror de sa att det var 250 eller 260 fotografer som hade tävlat totalt och de hade fått in över 1000 bilder till hela tävlingen.

Unik ögonblicksbild tog hem vinsten

På lördagens prisutdelning stod det klart att Angelica blev svensk mästare i kategorin Dokumentärt och hon kunde ”pusta ut”.

– Jag som har världens sämsta tävlingsnerver har varit så nervös så jag nästan mått dåligt. Samtidigt har det varit fantastiskt roligt och inspirerande att få vara med. Inte minst att bara höra hur domarna ser på bilderna med tanke på kriterierna.

Vad kan du berätta om din vinnarbild?

– Den är tagen inuti en luftballong och det man egentligen ser är toppen av luftballongen som ser ut som en regnbåge. Långt bort ser man ballongföraren som syns som en siluett där han går och rätar ut silkestyget för att den ska fyllas upp med luft. Utanför lyser solnedgången igenom och gör bilden väldigt effektfull med tanke på färgerna som kommer fram.

LÄS MER:Stämningen på topp under löparfesten

LÄS MER:Ingela Wadbring en av konstnärerna i 10-årsjubilerande Konstriket

LÄS MER:Ny konst pryder Lendahlsskolan – elever och konstnär i samarbete

ANNONS