Det är en näringslivsmässa med anor vi pratar om. Den allra första Jubileumsmässan arrangerades redan 1916 av Herrljunga Hantverks- och industriförening. Nu laddar näringslivschef Carl-Olov Holmström (t.v) och mässgeneral Jörgen Dalqvist för ännu en mässa.
Det är en näringslivsmässa med anor vi pratar om. Den allra första Jubileumsmässan arrangerades redan 1916 av Herrljunga Hantverks- och industriförening. Nu laddar näringslivschef Carl-Olov Holmström (t.v) och mässgeneral Jörgen Dalqvist för ännu en mässa. Bild: Jenny Schagerlind

Jubileumsmässan tillbaka – om tillräckligt många vill vara med

Jubileumsmässan i Herrljunga har en lång tradition. Första gången den arrangerades var för 106 år sedan. Nu siktar kommunen och Företagarna Herrljunga på ännu en mässa – men för närvarande är det inte helt säkert att den blir av.
– Vi har lite ont i magen, medger näringslivschef Carl-Olov Holmström.

ANNONS
|

Tanken med Jubileumsmässan, som normalt hålls var femte år, är att det lokala näringslivet ska få nätverka och samtidigt visa upp sig för allmänheten. På grund av pandemin är det nu sex år sedan mässan senast arrangerades.

Den 6-7 maj är Herrljunga sporthall bokad för evenemanget – men i värsta fall kan arrangörerna tvingas ställa in.

– Ska vi vara riktigt ärliga så är det lite dåligt med intresset, erkänner Jörgen Dalqvist, mässgeneral och ordförande i Företagarna Herrljunga.

– Ja, vi har lite ont i magen. Och det är lika bara att vi är ärliga för det kommer fram ändå, tillägger Carl-Olov Holmström, kommunens näringslivschef.

ANNONS

Vi behöver i alla fall ha 80 procent bokade för att genomföra mässan.

Vid senaste Jubileumsmässan 2016 var samtliga mässmontrar bokade. I nuläget är beläggningen bara 40 procent, därav arrangörernas oro.

– Vi behöver i alla fall ha 80 procent bokade för att genomföra mässan, menar Jörgen Dalqvist, som kan tänka sig flera orsaker till att inte fler företag nappat än.

– Dels pågår pandemin fortfarande, dels har vi ett oroligt världsläge med kriget i Ukraina som också påverkar näringslivet. Sedan har vi också varit lite sent ute.

Det var först när restriktionerna släppte för en och en halv månad sedan som man bestämde sig för att satsa på en mässa. Förhoppningen är att tillräckligt med anmälningar ramlar in de närmaste dagarna så att mässan ändå kan bli av. Sista anmälningsdag är nu på fredag, den 8 april.

Jag tror att man är sugen på att visa upp vad man har gjort de senaste åren. Många företag har ju faktiskt expanderat under pandemin

Carl-Olov Holmström, som den senaste tiden ägnat sig åt företagsbesök i kommunen, vill samtidigt betona att många företagare är sugna på en mässa.

– En del säger: ”Äntligen! Nu kör vi!”.

– Jag tror att man är sugen på att visa upp vad man har gjort de senaste åren. Många företag har ju faktiskt expanderat under pandemin, konstaterar Holmström.

Musikunderhållning med lokala artister är redan bokad till båda dagarna. På fredagseftermiddagen är det tänkt att Peter Danielsson ska uppträda och på lördagen trion Herr Blues, även de från Herrljunga. När mässan öppnar på fredagen är Carolina Klüft från Generation Pep, som ju nyligen gästade Vårgårda, bokad för en digital inspirationsföreläsning riktad till ungdomar.

LÄS MER:Klüft peppade för bättre folkhälsa

Intresset för Jubileumsmässan brukar vara stort bland Herrljungaborna. Jörgen Dalqvist hoppas att den trenden håller i sig.

– Nytt för den här gången är att det är fri entré. Förut har vi tagit betalt, visserligen en symbolisk summa, men ändå.

LÄS MER:Snart kan barnen tåga in i ny lekpark

LÄS MER:IMI samlade in till Ukraina

ANNONS