Kokrekommendationen upphävd i Herrljunga

Natten till fredag kom ett larm om misstänkta bajsbakterier i dricksvattnet i Herrljunga. Men efter vidare provtagning för eventuell förekomst har det nu visat sig att det rörde sig om ett falskt larm.

ANNONS
|

Kokrekommendationen som berört de 4 500 personer i Herrljunga tätort är nu upphävd. På sin hemsida skriver Herrljunga Vatten AB:

”I samråd med kommunens miljöenhet beslutar Herrljunga Vatten AB att upphäva kokrekommendationen med omedelbar verkan. Det går nu utmärkt att använda kranvattnet direkt till förtäring och matlagning.

Efter sammanställning av provsvar och iakttagelser i övrigt finns det inte längre något som tyder på att det förekommit E. coli i dricksvattnet i Herrljunga tätort. Kort och gott ett falskt alarm.

Vatten är dock vårt viktigaste livsmedel och vi kommer även fortsättningsvis att reagera snabbt på alla typer av larmsignaler. Vi förstår att detta varit påfrestande för alla som behövt koka sitt vatten men hoppas samtidigt på er förståelse för vårt kontinuerliga arbete med dricksvattensäkerheten.”

ANNONS

Under lördagseftermiddagen kom ett förhandsbesked från det laboratorium som tidigare varnat för eventuell förekomst av E. coli i dricksvattnet i Herrljunga tätort att det prov som föranledde kokningsrekommendationerna i själva verket låg under gränsvärdet för E. coli.

– Vi har fått ett förhandsbesked att det inte är nåt och sannolikheten är stor att fortsatta provsvar kommer att visa på att det inte fanns farliga halter av E. coli i dricksvattnet. I detta nu provtar vi för fullt och gör bedömningar av alla mätningar och tillsammans med miljökontoret försöker vi ge besked om läget så snart som möjligt, säger Tord Ottergren, VA-chef Herrljunga vatten AB

Herrljunga vatten AB skriver på sin hemsida att man i detta nu samverkar med kommunens miljöskydd för en ny och tidigare bedömning om när kokningsrekommendationen kan hävas.

– Det officiella är att vi uppdaterar klockan 15.00 på söndag på hemsidan, säger Tord Ottergren.

Funnit koliforma bakterier

Det var under fredagsmorgonen som allmänheten blev uppmanade att koka sitt dricksvatten då man misstänkte att E. coli-bakterier fanns i dricksvattnet.

Under eftermiddagen kunde man bekräfta att man funnit enstaka koliforma bakterier, men proverna på E.coli har inte hunnit verifieras av laboratoriet ännu.

Koliforma bakterier förekommer naturligt i jord och när det gäller kommunalt dricksvatten indikerar de i första hand ytvattenpåverkan, skriver Herrljunga vatten, på sin hemsida.

Bolaget har gått ut med en kokningsrekommendation eftersom laboratoriet har varnat för att det kan röra sig om E. colibakterier. De provsvaren väntar bolaget på.

Tord Ottergren, VA-chef Herrljunga vatten AB, berättar att ett flertal prover tagits under dagen.

– Vi inväntar svar på de sista proverna, säger Tord Ottergren.

Rekommendation kvarstår

Provsvaren för E.coli beräknas tidigast komma imorgon, lördag och fram till dess kvarstår rekommendationen om att koka sitt dricksvatten. Drygt 4500 boende i Herrljunga tätort påverkas av händelsen.

– Ska man tvätta eller använda diskmaskin kan man köra på lite högre temperaturer än vanligt. Men det är egentligen bara dricksvattnet det här gäller. Det är ingen fara att duscha till exempel, så länge man inte får i sig vatten, säger Tord Ottergren.

På sin hemsida skriven Herrljunga Vatten AB det senaste provresultatet uppvisat 2/100 ml avseende koliforma bakterier – gränsen för bedömning om otjänligt kommunalt dricksvatten är 10/100 ml.

– Om man känner sig orolig eller uppvisar symtom får man ringa sjukvårdsupplysningen för rådgivning, säger Tord Ottergren.

Nedan följer fler frågor och svar gällande kokningsrekommendationen.

Frågor och svar om kokningsrekommendationen

Här får du svar på några av de vanligaste frågorna gällande kokningsrekommendationen som just nu gäller i Herrljunga tätort.

Vem behöver koka sitt vatten?

Vi rekommenderar samtliga hushåll med kommunalt VA i Herrljunga tätort, ca 4500 personer, att koka sitt vatten innan förtäring och matlagning.

Varför ska jag koka mitt vatten?

Kontroller har visat att vattnet i en enstaka provtagningspunkt inte uppfyller föreskrivna kvalitetskrav. Orsaken till störningen är ännu oklar, men en utredning pågår och provtagningar genomförs löpande.

Vilken typ av bakterier har påträffats i vattnet?

Det är enstaka bakterier i kategorin koliforma bakterier som hittats i vattnet. Koliforma bakterier förekommer naturligt i jord och när det gäller kommunalt dricksvatten indikerar de i första hand ytvattenpåverkan. I det aktuella fallet varnar laboratoriet för att det kan röra sig om E. colibakterier vilket gör att vi omedelbart går ut med kokningsrekommendation. I mellantiden inväntar vi en bekräftelse från laboratoriet.

Hur hög är halten av koliforma bakterier?

Gränsen för bedömningen otjänligt kommunalt dricksvatten avseende koliforma bakterier är 10/100 ml i dricksvattenprov. I det här fallet har som högst 2/100 ml påvisats i ett av proverna som hittills tagits vid provtagningsställena.

Det kan jämföras med hushåll utanför verksamhetsområdet för kommunalt vatten som inte omfattas av detta utan hänvisas till Livsmedelsverkets råd om enskild dricksvattenförsörjning. Där är gränsvärdena för tjänligt med anmärkning 50 koliforma bakterier/100 ml och för otjänligt 500/100 ml prov.

Hur länge har bakterierna funnits i vattnet?

I nuläget går det inte att svara på exakt hur länge vattnet eventuellt har varit otjänligt. Den 6 maj genomfördes de senaste proverna utifrån egenkontrollprogrammet och de visade på bra vattenkvalitet. Däremellan har dagliga driftkontroller genomförts på berört vattenverk.

Vad ligger till grund för händelsen med vattnet?

Utredning pågår. Det kan inte uteslutas handhavandefel i provtagningsrutin eller laboratoriehanteringen.

Hur länge dröjer det innan vattnet är återställt?

Uppdatering sker löpande varefter analyssvar kommer in. Håll utkik på denna hemsida kl 15 dagligen.

Hur gör jag för att koka vattnet?

Vattnet ska kokas upp i en kastrull eller vattenkokare så att tydliga bubblor syns, då har vattnet uppnått rätt temperatur (100 °C) för att det med säkerhet ska bli tjänligt.

Vad gör jag om jag redan druckit vattnet utan att koka det först?

Om du har några sjukdomssymptom eller känner dig orolig, ber vi dig kontakta 1177 eller en läkare.

Har det upptäckts några sjukdomsfall sedan vattnet blev otjänligt?

Inte vad vi känner till.

Kan mitt husdjur dricka vattnet?

Till våra husdjur krävs dricksvatten av lika hög kvalitet som vi människor kräver enligt Jordbruksverket, så koka vattnet till ditt husdjur. Läs mer på jordbruksverket.se.

Kan jag dricka kaffe ur kaffemaskin/kaffekokare?

Oftast inte, vattnet som ska drickas ska kokas upp till 100 °C för att det med säkerhet ska bli tjänligt och de allra flesta kaffemaskiner uppnår inte den temperaturen.

Kan jag borsta tänderna i vattnet?

Vi rekommenderar att du kokar vattnet till tandborstning.

Kan jag duscha, tvätta, diska, städa och spola på toaletten?

Ja, men se till att små barn inte sväljer vatten när de duschar. Undvik att bada. Diska i diskmaskin på högsta temperatur och med torkprogram. Om du handdiskar, låt disken torka innan den används.

Hur ska jag göra när jag sköljer sallad?

Vi rekommenderar att du sköljer grönsaker som inte ska kokas med kokat vatten.

Kan jag tvätta sår med vattnet?

Vattnet ska kokas innan det används för sårtvätt.

Kan jag få ersättning för inköp av flaskvatten?

Nej, ingen ersättning ges för inköp av vatten. Vår rekommendation är att koka och dricka kranvattnet.

Kommer jag att kunna få avdrag på min nästa vattenräkning p g a kokningsrekommendationen?

Enligt praxis dras det inte av på räkningen eftersom vattnet fortfarande går att använda och dricka om man kokar det enligt våra rekommendationer. VA:s ansvar regleras i lag (2006:412) om allmänna Vatten- och avloppstjänster (Vattentjänstlagen).

Kommer ni att placera ut vattentankar?

För äldrevården ställs nödvattentankar ut. OBS – dessa är till för äldrevårdens behov och inte för allmänheten.

Varför tillsätts klor i vattnet?

Normalt tillsätts inte klor i Herrljungas dricksvatten. Vid händelser som denna kan dock tillfällig klorering förekomma. Detta kan göra att man kan känna klorlukt från vattnet och det kan också få en annan smak. Den klorhalt vi tillsätter ligger under Livsmedelsverkets tillåtna gränser. Koka dricksvattnet enligt rekommendation, därefter kan det användas som vanligt.

Hur håller jag mig uppdaterad om läget?

Information läggs ut på vår hemsida där vi uppdaterar löpande, normalt kl 15.00 dagligen under en pågående störning. Om du har frågor, kontakta oss gärna på telefonnummer 0513-220 40 under arbetstid.

På Livsmedelsverkets hemsida finns mer information om vilket vatten som du måste koka och till vad det är okej att använda okokt vatten.

Källa: Herrljunga Elektiska samt Livsmedelsverket

ANNONS