Regnbågsrondellen anmäld: ”Barn ska inte tvingas in i ett politiskt statement”

Nu anmäls Mölndals stad till JO efter att förskolebarn utsmyckat en rondell i alla regnbågens färger.
– Jag gillar inte att förskolan propsar för att barn ska stå bakom politiska tankar, säger anmälaren Jacob Brendelius, gruppchef för Sverigedemokraterna i Herrljunga.

ANNONS
|

LÄS MER:Brendelius tillbaka i SD

Baazgatans palmprydda rondell pyntades i början av juni i regnbågens färger av förskolebarnen på de hbtqi-certifierade förskolorna Jungfrustigen och Torallastigen.

Tidigare hade Sverigedemokraternas gruppledare i Mölndal, Fredrik Mellbin, riktat hård kritik mot idén på Twitter.

”Vidrigt att sexualiseringen av små barn fortsätter”, skrev han då.

Gjorde anmälan på eget initiativ

Nu har det alltså kommit in en anmälan till Justitieombudsmannen, JO. Men det är inte Fredrik Mellbin som gjort anmälan, utan Jacob Brendelius, som är gruppchef för Sverigedemokraterna i Herrljunga.

– Jag har inte haft kontakt med Fredrik utan jag har gjort anmälan som privatperson efter att jag läste om det här i tidningarna, säger Jacob Brendelius.

ANNONS

”Barn ska inte tvingas”

Jacob Brendelius menar att barn ska få vara barn och bör inte tvingas in i en politisk agenda.

– För många vet jag att den här prideflaggan är en symbol för mänskliga rättigheter, men för alla är det inte det, utan representerar en del av den sexualpolitiska agendan som RFSL och RFSU driver, och de får gärna driva opinion på det, men jag tycker inte att barn ska tvingas in i politiska statement.

Skola kritiserats tidigare

I början av juni kritiserades en skola i Växjö av JO efter att skolan tvingat elever vifta med prideflaggor på skolgården.

– Jag tycker det vore intressant att se ett resultat även utifrån det här. Jag tycker det bör testas eftersom jag anser att det handlar om att tvinga på barn politiska yttringar, säger Jacob Brendelius.

Göra en utredning

Anna Brügge Josefsson är verksamhetschef för förskolorna i kommunen, som på torsdagseftermiddagen ännu inte har sett JO-anmälan.

– Men när vi sett och läst den kommer vi att kolla på den och göra en utredning eftersom det ligger i vårt uppdrag, säger hon.

Fredrik Hellsten, chef för skolförvaltningen, skriver i ett mejl till Mölndals-Posten att de avvaktar att kommentera frågan tills att JO har tagit ställning i frågan.

Johanna Rantsi (M) är ordförande i skolnämnden, och har tidigare sagt till Mölndals-Posten att hon inte ser något problem med att låta förskolebarn delta i pride.

– Nej, det ser jag inte. Det här handlar om att uppmärksamma allas rätt att älska vem man vill, och att få respekt för den man är. Det är något som finns med i läroplanen. Vi har fantastiska förskolor som jobbar jättefint med det här, sa hon då.

LÄS MER:Byskolor ska marknadsföras

ANNONS