Starka kvinnor på Annas målarduk

Anna Jansson har alltid tyckt om att måla kvinnoporträtt. För att uppmärksamma 100-årsjubileet av den svenska kvinnliga rösträtten har hon skapat utställningen Women’s voice. En hyllning till kända kvinnor hon själv ser upp till och inspireras av.

ANNONS
|

LÄS MER:Bröt nacken i ridolycka – då satsade Anna på konsten

Madonna, Lady Diana, Kronprinsessan Victoria, Sophia Loren, Frida Kahlo... Där har ni några av de kända kvinnor som Herrljungakonstnären Anna Jansson låtit växa fram på sina målardukar den senaste tiden.

Totalt består utställningen av nio kvinnoporträtt. Anna Jansson har själv gjort urvalet och den röda tråden är starka och empatiska kvinnor som hon beundrar.

Anna Jansson älskar att måla kvinnor och har nu porträtterat nio kända kvinnor. Förhoppningen är att kunna ställa ut målningarna i Herrljunga Kulturhus.
Anna Jansson älskar att måla kvinnor och har nu porträtterat nio kända kvinnor. Förhoppningen är att kunna ställa ut målningarna i Herrljunga Kulturhus. Bild: Jenny Schagerlind

– Jag vill inte upplevas som någon manshaterska. Jag älskar män! Utställningen är ingen feministgrej, snarare en jämställdhetsgrej, säger hon.

Anna berättar att allt började med att hon för skojs skulle efterlyste andras kvinnliga förebilder på sitt Facebook-konto. En av dem som såg inlägget i vintras var kulturproducenten Ellinor Johansson, som precis som Anna nyligen flyttat tillbaka till uppväxtorten Herrljunga.

ANNONS
Anna Jansson (t.v) och Ellinor Johansson har spånat fram utställningen tillsammans.
Anna Jansson (t.v) och Ellinor Johansson har spånat fram utställningen tillsammans. Bild: Jenny Schagerlind

Ellinor påpekade för Anna att det är 100 år sedan Sverige införde kvinnlig rösträtt och tillsammans började de spåna på en konstutställning på temat.

– Jag tittade på de förslag jag hade fått på Facebook och så pratade jag med Ellinor och hon gav mig några namn till. Dessutom satte jag mig och googlade, berättar Anna.

Till slut hade hon bestämt sig för nio kvinnor – några megastjärnor, andra lite mer av doldisar. Det är till exempel inte alla som har koll på vem Irena Sendler eller Margit Nordin var.

– Det visste inte jag heller förut, medger Ellinor som är projektledare för utställningen. Irena räddade judiska barn under Förintelsen och Margit Nordin var första kvinnan som åkte Vasaloppet.

Margit Nordin åkte som första kvinna Vasaloppet 1923. En bedrift som väckte stor uppståndelse och ledde till att kvinnor förbjöds att delta i tävlingen ända fram till 1980.
Margit Nordin åkte som första kvinna Vasaloppet 1923. En bedrift som väckte stor uppståndelse och ledde till att kvinnor förbjöds att delta i tävlingen ända fram till 1980. Bild: Jenny Schagerlind

Herrljunga kommun har sponsrat Women’s voice med ett ekonomiskt bidrag, men var och när den ska visas är inte helt klart. Annas förhoppning är att hennes målningar kan visas för allmänheten i Herrljunga Kulturhus under augusti. Sedan ska de visas för Herrljungas högstadieelever i september, men även där är lokalen ännu oklar.

– Och så kommer vi att delta i Herrljunga konstrunda den första helgen i september. Då kan man se Annas målningar hos Mosslanda Pub & Konferens, upplyser Ellinor.

LÄS MER:Örn Karlsson fångar en öde känsla

LÄS MER:Sommarutställning i Nolhaga väcker frågor om fiktion och sanning

ANNONS