Tareq får draghjälp av Tareq

Det fanns de som tvivlade när Tareq Khatab öppnade en butik med utländsk mat i Vårgårda. Nu har skeptikerna tystnat och en syskonbutik öppnat i Herrljunga, där merparten av kunderna hittills har varit svenskar. Mycket tack vare Tareqs namne, kändiskocken Tareq Taylor.
– Han gör bra reklam för det arabiska köket.

ANNONS
|

LÄS MER:Eleen öppnar i Herrljunga

Man skulle lätt kunna tro att de flesta kunder är invandrare i en butik som Global Village Market. Men mat från all världens hörn lockar uppenbarligen alla.

Sedan Tareq Khatab slog upp portarna till sin Herrljungabutik den 1 februari har 80 procent av kunderna faktiskt varit svenskar.

Svenskarna kommer in här med Tareq Taylors recept och säger: Det här vill jag köpa.

Det kan Tareq åtminstone till viss del tacka sin kändare namne, Tareq Taylor, för. Tv-kocken har precis som Tareq Khatab palestinskt påbrå och lagar inte sällan arabisk mat i rutan.

– Svenskarna kommer in här med Tareq Taylors recept och säger: ”Det här vill jag köpa”. Han gör bra reklam för det arabiska köket, konstaterar Tareq med ett leende.

ANNONS

Själv lagar han mycket arabiskt hemma och har länge önskat att svenskarna ska upptäcka den matkulturen.

Tareq Khatab är född i Syrien men har vuxit upp i Palestina. Hemma lagas mycket arabisk mat, en matkultur som han vill att svenskarna också ska upptäcka.
Tareq Khatab är född i Syrien men har vuxit upp i Palestina. Hemma lagas mycket arabisk mat, en matkultur som han vill att svenskarna också ska upptäcka. Bild: Jenny Schagerlind

Tareq Khatab bor med sin familj i Vårgårda, där han för snart fyra år sedan öppnade Eleen Livs på Kungsgatan. Affärsidén fick Tareq när han upptäckte hur litet utbudet av exotiska matvaror var här i trakten. För egen del blev det många resor till Göteborg för att köpa råvaror till rätterna som lagades där hemma.

Även om det bor många invandrare i Vårgårda fanns det de som tvivlade på konceptet. Kunde en butik med utländsk mat verkligen bära sig på en så liten ort?

Man får väl säga att Tareq har överbevisat skeptikerna.

I Vårgårda har jag många stamkunder, sådana som handlar hos mig varje vecka.

– I Vårgårda har jag många stamkunder, berättar han, sådana som handlar hos mig varje vecka.

– När jag fick tag i en bra lokal här i Herrljunga tänkte jag: ”Varför inte testa?”. Det är många som inte har bil, till exempel pensionärer. De har svårt att ta sig till Vårgårda och är glada över att kunna handla av mig här i Herrljunga nu.

Är det någon skillnad på svenskar och invandrare som kunder?

– Ja, svenskarna är mycket mer osäkra och frågar mer. Vad är det här för något? Vad kan man laga av det?

Herrljungabon Kaj Johannesen får lite experthjälp vid kryddhyllan.
Herrljungabon Kaj Johannesen får lite experthjälp vid kryddhyllan. Bild: Jenny Schagerlind

I Herrljungabutiken träffar vi Kaj Johannesen som väl får gå under epitetet ”osäker svensk kund”. Vid kryddhyllan behöver han i alla fall lite vägledning av Tareq.

– Man förstår ju inte alltid vad det står på etiketterna och då får man fråga. Jag lagar mycket vildsvinskött och vill hitta kryddor som passar till det, förklarar Kaj för reportern.

Det är bra att det kommer nya butiker med lite ny matkultur. Vi äter ju mer och mer utländsk mat.

Han berättar att det var just kryddorna som från början lockade in honom i butiken och att han nu är på god väg att bli stammis.

– Det är bra att det kommer nya butiker med lite ny matkultur. Vi äter ju mer och mer utländsk mat.

LÄS MER:En flödande företagsamhet

LÄS MER:Godare fredagsmys på demensboendet

ANNONS