Magnolia – fräsningsföretaget som blev störst på dahlior

Det började med demonstration av en ny trädfräs. Men drygt 20 år senare odlar Jan Ansbjer och hans barn EU:s förmodligen största variation av dahlior och snart börjar försäljningen av blommorna för nästa år.
– Jag brukar säga att halva jobbet är att hålla reda på alla lappar, säger han.

ANNONS
|

Några hundra meter efter att man äntrat den lilla byn Bredöl utanför Nossebro står det ”Magnolia” på en skylt intill vägkanten.

Till en början ser gården inte stor ut, men det är här EU:s förmodligen största variation av dahlior odlas. I alla fall vad huvudpersonen Jan Ansbjer själv erfar. Han startade företaget ihop med sin bror Bo för drygt 20 år sedan, men då med en helt annan inriktning.

– Vi hade inrett ladan för att visa arkitekter och blivande kunder vad vi kunde göra med mjukvarustyrda fräsar. Det var väldigt nytt då och vi köpte en maskin i Amerika för att kunna fräsa efter en bild i stället för koordinater. Det ville privatpersoner komma och se också. Då var det åker här utanför och jag hade planterat lite speciella träd där, berättar Jan.

ANNONS

Det var också då de namngav företaget.

– När vi började med visning av trätekniken skulle vi börja servera kaffe till grupper och privatpersoner som kom och då behövde vi ett namn på det. Så vi sade att Magnolia lät trevligt och att vi väl får öppna på våren när magnoliorna blommar.

Skiftade fokus

Jan hade emellertid redan före det börjat samla olika sorters dahlior.

– Redan år 2000 när jag höll på med detta funderade jag på vad som inte var modernt och vad man kunde ha som specialitet. Och då var det väldigt omodernt med dahlior. Man fick jaga för att få tag på sorter. Men 2003 började jag att sälja de första dahliorna till entusiaster.

Således skiftade företaget fokus till blommor och år 2005 var Jan med i ett reportage i tidningen ”Allt om trädgård” med sina 38 sorters dahlior.

– Fotografen försökte hitta odlingar, men hittade knappt några i Sverige. Så hon blev väldigt glad när hon fick reda på att jag hade 38 sorter och kom för att fotografera dem. Hon tyckte det var så bra att det blev ett par sidor i tidningen, säger han.

Enligt honom fanns då en trend bland unga tjejer att köpa dahlior till balkongen när de flyttat hemifrån.

– Då tänkte jag att om tio år när de byggt hus lär det bli en rabatt och så blev det, konstaterar Jan.

För tre år sedan hade vi 600 sorter, förra året hade vi 800 och nu har vi över 900 – Jan Ansbjer

Över 900 sorter dahlior

Sedan hans son Joel gått färdigt datorgymnasiet och gjorde Magnolias hemsida, har odlingen sedan ökat lavinartat.

– När han gjorde hemsidan sa vi att vi har chansen att bli stora på dahlior och folk frågade efter sorter. Då gällde det att ha bredd och det satsade vi på ganska tidigt. För tre år sedan hade vi 600 sorter, förra året hade vi 800 och nu har vi över 900, säger Jan.

Sociala medier har också tillfört sin beskärda del av intressenter.

– Det har smittat av sig och blivit väldigt stort. Man kan odla både det ena och det andra, men om någon lägger upp en bild på en dahliablomma... den lyser i färgen, så alla kan fotografera en fantastisk bild så att den syns i flödet. Det gör att ännu fler tänker att de måste ha dahlior eftersom bilderna får många likes (skratt).

Säljer mycket hattar

I dagsläget arbetar Jan och hans två barn Joel och Sanna på heltid med Magnolia. Förutom dahlior säljer de exempelvis pelargonier, liljor och ranunkler.

Dessutom har de både ett kafé och en butik i anslutning till odlingen.

– Vi har bland annat ett väldigt populärt hattrum i butiken. Vi säljer väldigt mycket hattar och kepsar. Sedan har vi lite trädgårdstillbehör av olika slag. Vi har också kapacitet för 200 sittande gäster inomhus i kafédelen.

Totalt sett finns över 1 000 olika sorters blommor till försäljning, men när Jan får frågan om han har någon favoritblomma kan han inte välja en.

– Det går inte att säga. Det finns olika grupper av dahlior och möjligtvis kan man välja en favorit i varje grupp. Men att bara säga en favorit går inte.

”Ett antal tusen väntar på datumet”

Närmast väntar försäljning den 31 juli, samt under augusti och september. Då kommer besökare även att kunna köpa mat från Nossebrorestaurangen Give me foods foodtruck som står parkerad inne vid odlingen.

– Den 1 augusti släpper vi nätförsäljningen för nästa år. Det är ett antal tusen som väntar på det datumet för att gå in och säkra speciella sorter som de har som favoriter och som det är begränsad tillgång till. Samtidigt är det många som kommer hit i augusti och september och tittar på dahlior och hittar favoriter som de lägger upp som beställning inför nästa år, säger Jan och fortsätter:

– Sedan har vi ett antal dahliaplantor att sälja plus att vi har mycket större och finare pelargonier som också många kommer att besöka oss för. I september kommer vi ha tulpaner och narcisser som folk kan köpa. Så det blir ett par hektiska månader.

Det verkar emellertid inte som att Jan har några planer på att minska arbetsbördan.

– Vi har 35 sorters dahlior som är helt nya och som kommer komma till försäljning inom några år. Det är intressant att förbereda sig på de nya och kanske sälja sticklingar på dem.

Men om några nya dahlior blir populära väldigt snabbt kan det ta några år att få tag i dem från Nederländerna.

– Det tar några år innan de har odlat upp moderplantor och kan få fram tillräckligt med sticklingar för att sätta. Det är först året efter som det blir försäljning av de knölar som de odlat under sommaren. Det blir intressant hur vi ska hantera det i framtiden och det håller vi på att diskutera mycket, för att behålla vår tätposition, säger Jan.

LÄS MER:Renovering pågår på Stora Djupsås glamping – ska öppna bed and breakfast

LÄS MER:De driver Suan pak thai – en av Sveriges största odlingar av thailändska grönsaker

ANNONS