Succéår för Nosse kvarn – snart väntar ettårskalas

Ett år har snart passerat sedan Johanna och Henrik Lindqvist slog upp portarna för kaféet och restaurangen Nosse kvarn. Tolv månader som kan beskrivas med ett ord: succéår.
– Det har gått jättebra och det har kommit jättemycket folk, så det får vi väl säga att det har varit, säger Johanna.

ANNONS
|

Mitt i centrala Nossebro, precis intill Nossan, ligger Nosse kvarn som har anor från 1300-talet. Det var här Johanna och Henrik Lindqvist öppnade sin kafé- och restaurangverksamhet för knappt ett år sedan.

Kvarnen ägs av bröderna Jan och Bo Ansbjer, som några år tidigare börjat renovera den.

– De ville ha någon entreprenör som drev den. Jag jobbade för Jan för många år sedan på Magnolia. Så vi var och kollade där och då frågade Henrik om de hade någon som skulle driva kvarnen, för det hade vi varit sugna på länge egentligen. Han hade ingen och då började vi spåna lite på det, säger Johanna.

ANNONS

– Det var väl tänkt som ett sommarkafé eller något i den stilen, men när vi kom in i bilden sa vi att vi gärna vill kunna köra året runt i sådana fall. Då blev det en lite mer omfattande renovering. Vi ville ha en vedeldad ugn och tänkte nog att det skulle ta stopp där. Men det var inga bekymmer, de var väldigt lösningsorienterade, fyller Henrik i.

Tog över en restaurang till

Det är framför allt Henrik som hade erfarenhet från restaurangbranschen, då han bland annat drivit pizzeria och jobbat på Eriksons chark. Och under tiden som de höll på att färdigställa kvarnen tog de över ytterligare en restaurang.

– Då skulle Liljedal ut till försäljning och Johanna tyckte att om man har ett ställe kan man lika gärna ha två, säger Henrik.

Hur ställde du dig till det?

– Jag hade varit intresserad av det långt tidigare också och hade varit i kontakt med dem och pratat om att ta över när de var färdiga med det. Men jag kände väl att ett ställe räcker gott och väl. Men det blev så ändå. Vi kompromissade och det blev två ställen, ler han.

Ville göra vedugnspizza

I Nosse kvarn har de kaféet öppet mellan onsdag och fredag varje vecka. Men det är pizzakvällarna som arrangeras ungefär varannan helg som har blivit det stora dragplåstret.

– Det är de som varit den största grejen. Vi har köpt den stora vedeldade ugnen och det var mycket det som det startade med, att Henrik ville bli riktigt duktig på det. Han var inte intresserad av att driva en vanlig pizzeria igen, säger Johanna.

– Just det med vedeldat tycker jag är roligt, men vi tänkte inte göra det så mycket egentligen. Det var tänkt att göra någon gång ibland och att det skulle vara kaféverksamhet i första hand med utvalda pizzakvällar, säger Henrik.

”Vi har dubbla sittningar och det är i regel fullt på båda, så det är långt över vad man trodde” – Henrik Lindqvist

Succépizzan

Redan på pizzapremiären blev det dock fullt hus och så har det fortsatt, trots att paret inte förväntat sig att det skulle bli så omtyckt.

– Vi har kanske 90 sittande platser. Så jag tänkte att vi kanske kunde göra 70-80 pizzor om vi skulle köra en gång i månaden. Men det är mer än dubbelt nu, de gånger vi kör. Vi har dubbla sittningar och det är i regel fullt på båda, så det är långt över vad man trodde. Det är kul, säger Henrik.

Skulle ni våga benämna första året som ett succéår?

– Oj ... Det har gått jättebra och det har kommit jättemycket folk, så det får vi väl säga att det har varit, säger Johanna.

Vilken är den mest populära pizzan?

– Räkan. Det är en vit pizza med biancokräm, prästost, räkor, dill, citron och lite rödlök, svarar Johanna.

– Det är en fin sommarpizza, säger Henrik.

”Jätteroligt men jobbigt”

Många besökare kommer från andra kommuner och pizzorna är uppenbarligen omåttligt populära. Paret ser dem som ett komplement till sin andra restaurang där de serverar husmanskost.

Men att driva två matställen och ha tre barn kan ta på krafterna.

– Pizzakvällarna har varit väldigt omtyckta, så det är jätteroligt men jobbigt. För då kör vi hela veckan på Liljedal och sedan här på helgerna, säger Henrik.

Gillar ni det höga tempot?

– Jag tror att vi håller på att treva oss fram lite nu med hur mycket vi ska ha öppet. För till en början var det alla helger och sedan körde vi järnet på Liljedal på veckorna. Det var inget hållbart tempo. Så vi försöker hitta hur mycket vi ska ha öppet. Det är det svåraste, säger Johanna.

Vill utveckla lunchen

Kafédelen är emellertid oviss att driva, berättar Johanna.

– För man vet aldrig hur många som kommer. Så här års har det varit många besökare, men en dag i mars är det inte jättemånga som är ute och fikar i Nossebro. Det tycker jag har varit det svåraste att veta, säger Johanna.

I dagsläget erbjuder de enklare luncher i form av till exempel matiga mackor, sallader och matpajer. Det är bland annat där de vill komplettera och det är också efterfrågat.

– Det frågas om mer varm mat eller variation. Så det är väl det hållet vi kan gå åt i sådana fall, men vi kommer aldrig att köra pizza varje dag, säger Henrik.

Vad skulle ni kunna servera i sådana fall?

– Det är det vi håller på att fundera på, skrattar Johanna.

Vad är det roligaste med att driva det här stället?

– Jag älskar miljön här. Jag tycker det är så fint och det tycker ofta folk som kommer hit också. Det gillar jag, att vi får vara med och göra ett sådant här härligt ställe i Nossebro. Att man kan sitta så nära vattnet – när man kommer ner på ön är det en helt fantastisk plats. Det är kul att det utnyttjas. Sedan är det fantastiskt när det är fullt här eller när man har någon musikkväll eller så. Jag hade velat gå hit själv någon gång, skrattar Johanna.

Ettårskalas väntar

I samband med pizzakvällarna anordnas ibland nämligen musikkvällar och musikquiz, vilka också blivit populära.

Under den senare delen av sommaren kommer fler musikaliska evenemang att arrangeras. Bland annat kommer Tiger & träden (Jonathan Lundén, som också jobbar på kvarnen reds anm) att ha en spelning den 25 juli.

– Han har med sig hela sitt band, så det blir häftigt. Och vi hoppas på bra väder. Sedan har vi några fler tillfällen med musikunderhållning och musikquiz i augusti. Vi har pratat om kulturtorsdagar, att vi ska några sådana spelningar bara. Eller om det blir fredag, men det är mysigt att ha något både för yngre och äldre. Så att det blir en mötesplats för alla, säger Johanna.

Runt den 10 augusti väntar sedan ettårskalaset.

– Det blir inte exakt på dagen, men typ ett ettårskalas, säger Johanna.

Vad kommer ni att göra då?

– Jag tror att Jonathan har bokat någon spelning då, så det kommer nog att vara musik. Vi får nog köra en heldag, men vi får se om det blir något mer, säger hon.

LÄS MER:Jonslund får ny skola – då kan bygget vara färdigt

LÄS MER:Cirkus Olympia stannar i Nossebro och Herrljunga

ANNONS