Bekvämlighet får unga att välja bilen

Klimat och hälsa till trots: Unga vill ha körkort och väljer ofta bilen som transportmedel.
– Bekvämligheten och friheten lockar, säger Malin Lundgren på NTF Väst, som nyligen undersökt ungdomars syn på mobilitet.

ANNONS
|

I höstas kom en stor global studie, ”Young people's voices on climate anxiety”, som visade att åtta av tio unga har klimatångest.

Men enligt en färsk svensk undersökning från trafiksäkerhetsorganisationen NTF Väst lockar bilen fortfarande som transportmedel.

– Vi blev lite förvånade, vi kanske hade trott att både hälsoaspekten med vardagsmotion och tanken på miljön skulle ge andra svar, säger verksamhetschefen Malin Lundgren.

I ”Ung mobilitet” fick 1 026 ungdomar mellan 15 och 24 år från Västra Götaland och Halland ge sin syn på resor och färdbeteenden. Och resultatet visar att sju av tio åker bil dagligen eller flera gånger i veckan medan bara fyra av tio använder kollektivtrafik i samma utsträckning. Hur man väljer att färdas beror också mycket på var man bor – på landsbygden och i mindre städer åker man bil i mycket högre utsträckning än i storstadsområdena.

ANNONS

Man gjorde även fördjupande intervjuer med tre fokusgrupper med sex, sju personer i varje. Då framkom det att de tillfrågade visserligen tyckte att det var en bonus om miljön gynnades av deras val av färdmedel, men om de fick välja helt fritt vägde bekvämligheten ändå tyngst.

– Vi på NTF jobbar ju med alla trafikslag och lägger ingen värdering i resultaten, men klart är att bilen har en stark ställning och många tycker att ett körkort är viktigt att ha.

Malin Lundgren tror att det kan vara bra för beslutsfattarna och stadsplanerarna ute i kommunerna att bli medvetna om attityderna. I dag satsar samhället stora resurser på att få oss att ställa bilen och hellre välja kollektivtrafik och cykel som färdmedel, för att främja folkhälsan och för att klara klimatmålen.

Att cykla är skonsamt för miljön, billigt och hälsosamt. Sådana faktorer värderas generellt högt av unga.

– Ändå använder fyra av tio ungdomar sällan eller aldrig cykeln. Om avståndet tillåter promenerar de hellre, säger Malin Lundgren.

Som orsak angav de dåligt väder, bristfälliga cykelvägar och svårigheter att hitta bra parkeringar.

– Flera tyckte också att det är för ansträngande och krångligt.

Arvid Sillberg, 16 år från Göteborg, kan känna igen sig i undersökningen. Han tror att många i hans ålder är vana vid att förlita sig på bilen för att förflytta sig och vill fortsätta med det. Särskilt om man bor på landet där kommunikationerna inte är lika bra.

– Var man bor spelar nog stor roll. Just nu bor och pluggar jag på Riksidrottsgymnasiet i Uppsala. Här cyklar alla överallt, säger Arvid.

För honom har det alltid känts självklart att skaffa körkort, däremot är det inte givet att han köper en egen bil.

– Som ung är det nog svårt ekonomiskt. Men jag tror att det ger en frihetskänsla att kunna ta bilen, något som många uppskattar.

UNGDOMAR OCH MOBILITET

NTF Väst genomförde i höstas en undersökning bland ungdomar i åldrarna 15–24 år i Västsverige. Med hjälp av analysföretaget Ungdomsbarometern ville man ta reda på hur unga tänker kring sina resor och färdbeteenden.

Siffror ur undersökningen:

+ Nästan sju av tio ungdomar åker bil dagligen eller flera gånger i veckan, medan endast fyra av tio uppger att de åker kollektivt lika ofta.

+ Resultatet skiljer sig en del beroende på var de unga bor. I mindre städer eller på landet åker 32 procent bil dagligen – men bara 7 procent använder kollektivtrafiken varje dag. I storstäder eller storstadsnära kommuner är motsvarande siffror 21 procent för bil och 24 procent för kollektivtrafik.

+ Fyra av tio ungdomar använder sällan eller aldrig cykel, medan att promenera är en vanlig del av vardagen och något som många gärna gör när avståndet tillåter.

Källa: NTF Väst.

ANNONS